Болките в гърба - вследствие на стреса


Болките в гърба - вследствие на стреса
Снимка: Thinkstock/Guliver

Огромна част от човечеството страда всекидневно от силни спазми и остри болки в гърба. Повечето от нас отдават тези болки предимно на различни структурни аномалии на гръбнака, голяма част, от които обикновено са артритни или дискови заболявания. Някои пък смятат, че те се дължат на мъглява група от мускулни заболявания, които са следствие от лошо телодържание, слаба физическа тренираност, преобременяване или други подобни. Предполага се също, че болки в краката или ръцете се дължат на свиване (притискане) на нерви. Повечето лекари отхвърлят тезата, че емоциите и напрежението предизвикват подобна фиозологична промяна. Това, което не ни става ясно обаче е, как тези аномалии реално пораждат болката.

Отговор на този важен въпрос ни дава д-р Джон Сарно, професор и главен лекар в Института по рехабилитационна медицина в Нюйоркския университет, в своята книга „Избави се от болките в гърба” (ИК „Изток-Запад”). Липсата на по-точно диагностициране в подобни случаи кара учения да изследва задълбочено връзката между мислите, емоциите и тялото. Тези изследвания показват, че болките в гърба не са просто резултат от структурни аномалии на гръбнака, химически или механически причинена слабост на мускулите. Д-р Сарно забелязва пряка връзка между тези остри болки и емоциите и стреса, на който сме подложени ежедневно.

Професорът нарича това заболяване Синдром на причинения от напрежение миозит (СНМ) и го характеризира като доброкачествено (макар и болезнено). Според Сарно СНМ е "физиологично отклонение (аномалия) на мека тъкан (не на гръбнака) и то се причинява от емоционален процес”.

"Покрай съмненията в точността на стандартно поставяните диагнози се стигна до разбирането, че от тъканите преди всичко се засяга мускулът, по-точно мускулите на шията, раменете, гърба и седалището. Но още по-важно e наблюдението, че 88% от хората са имали проблеми с главоболие от напрежение или мигрена, киселини в стомаха, хиатусна херния, стомашна язва, колит, спастичен колон, синдром на раздразнените черва, сенна хрема, астма, екзема и множество други болести, за които има силни подозрения, че може би също се причиняват от напрежение. Оттук и названието – Синдром на причинения от напрежение миозит (СНМ). (Мио значи "мускул”, СНМ се определя тук като болезнена промяна в състоянието на мускула)”.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама