Безплатно изследване на слуха за новородени


Безплатно изследване на слуха за новородени
Снимка: iStock/Guliver

Новооткритият в УМБАЛ „Св. Анна“-София АД Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве“(ЗКЦ) предоставя на всички новородени в отделението по Неонатология безплатно изследване на слуха с отоакустични емисии, съобщиха от болница „Св. Анна” в София.

Какво представлява глухотата?

Глухотата е загуба на слуха, дължаща се на увреждането на различни части на слуховия анализатор. При наличие на намаление на слуха, настъпило преди развитие на говора, се наблюдава невъзможност за развитие на речта и изоставане в нервно-психологичното развитие, поради нарушената възможност за комуникация и невъзприемане на слухова информация чрез слуховия анализатор. При частично намаление на слуха се наблюдават определени говорни дефекти, засягащи главно високочестотната област на речта. В различна степен се наблюдава социална изолация и изоставяне при възприемането на училищния материал.

Рискови групи, при които може да се установят увреждания на слуха:

Деца, родени от родители с увреден слух; Деца, родени от майки прекарали пренатални заболявания; Деца, с перинатални и постнатални заболявания: Травми на черепа; Неизвестни причини;

Универсален неонатален слухов скрининг:

По статистически данни на всеки 1000 новородени се раждат 1 – 4 глухи деца, а при част от новородените с лека степен на намаление на слуха в течение на детството се развиват признаци на тежко чуващи деца. С провеждането на неонаталния слухов скрининг се дава възможност за навременна диагностика на увреждане на слуха, което е условие за навременно и успешно лечение.

Неонаталния слухов скрининг има за цел да обхване всички новородени деца в страната. Провежда се в родилните и неонаталните отделения, като се използва неинвазивна и достоверна скринингова апаратура. При установяване на отклонение или съмнение за намален слух, детето се насочва за допълнителна диагностика и уточняване на слуховия анализатор в УНГ клиника/отделение и за предприемане на необходимото лечение.

По този начин за децата с увреден слух може да бъде постигнато нормално развитие, включително на речта и пълна социална адаптация и реализация.

Изследването е бързо, лесно, безболезнено, отнема само няколко минути, най – често докато детето спи, като малък гумен накрайник се поставя на ухото на детето и апаратът показва дали детето има нормален слух. Не се налага даването на анестезия или друга медикаментозна подготовка на новороденото. Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве“(ЗКЦ) осигурява пълно и безплатно обслужване на бременни жени и деца в рамките на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве ( 2014 – 2020г.)

Телефон за записване: 0879 885 062. Работно време на ЗКЦ: Понеделник – Петък от 8.00 часа – до 12.30 часа; от 13.00 часа – до 16.30 часа. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама