Антибактериалните сапуни крият рискове


Антибактериалните сапуни крият рискове
Снимка: iStock/Guliver

Ново изследване сочи, че обикновеният сапун също толкова ефективно мие ръцете, както и антибактериалният.

Освен това поради триклозана, съдържащ се в антибактериалния сапун, той може да нанесе вреда на човешкото здраве.

Както съобщава Live Science, корейските учени за първи път са проверили ефективността на обикновения и антибактериалния сапун срещу 20 щама бактерии. В изследването били използвани идентични сапуни, единствената разлика било наличието на триклозан в антибактериалния сапун.

Днес производителите добавят триклозан в пастата за зъби, шампоаните, дрехите, съдовете, мебелите и дори в играчките. Според тях това вещество предотвратява бактериалното замърсяване. Но редица изследвания са показали, че триклозан може да предизвика алергия и нарушаване на хормоналния фон. Освен това продължителното въздействие на сапун с триклозан, според наблюденията на учените, може да предизвика рак при мишки.

Корейските специалисти изпитали обикновен и антибактериален сапун срещу бактерии, включително листерия, салмонела и стафилококи.

В първия експеримент хората миели ръцете си с два вида сапун – обикновен и съдържащ 0,3% триклозан (максималното, разрешено от закона) в продължение на 20 секунди (за толкова медиците препоръчват да се мият ръцете). Експериментът се провеждал с вода със стайна температура (22°С) и по-топла (40°С).

Във втория експеримент ръцете на 16 здрави доброволци били поливани с бактерии Serratia marcescens, след това участниците си измили ръцете с двата вида сапун с топла вода в продължение на 30 секунди.

И в единия, и в другия експеримент учените не забелязали съществени разлики между обикновения и антибактериалния сапун.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама