8 съвета за здравословно отслабване


8 съвета за здравословно отслабване
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изобилието от информация за различните диети днес често оставя хората още по-объркани от различните твърдения и претенции за постигане на оптимални резултати. В този случай може да помогнат сериозните изследвания на диетолозите. В последните 1-2 години научните публикации обръщат все повече внимание на ползата от умереното хранене и диета след консултация със специалист, като обръща особено внимание на факта, че храненето е на първо място инстинкт, т.е. по подразбиране не ние трябва да го контролираме, а по-скоро той - нас. И изследванията потвърждават това, което много хора не искат да приемат – че ограничаващата диета изисква и ограничения, и дисциплина. Затова:

Ограничавайте се!

От много време изследователите спорят дали т.нар. ограничено хранене/диета - съзнателното избягване на определени храни, е полезен за здравето подход. Някои изследвания доказват, че в крайна сметка най-често ограничаването води до преяждане. Д-р Лари Тъкър, професор от Университета „Бригъм Янг“ пък смята обратното - в тригодишно изследване на жени на средна възраст, той е установил, че тези, които не се подлагат да ограничаваща диета 2 ? пъти по-често наддават на килограми в сравнение с жените, които се ограничават.

Не пийте калориите!

От шейкове до обогатени на витамини вода и сода, има много варианти на напитки, които само в една чаша съдържат до 300 калории. Въпреки че тези продукти нерядко се рекламират като здравословни и хранителни, проверете етикета им – за точното съдържанието и за това колко захар им е добавена и колко калории съдържат.

Яжте много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни!

Тези групи храни са богати на фибри, но не са висококалорични. Т.е. засищат бързо, може да се ядат в по-голямо количество без значително да се увеличава приемът на калории. Прибавете към списъка си за пазаруване домати, броколи, краставици, малки морковчета, ягоди, грозде, круши, пълнозърнест корнфлейкс, качествена гранола и пълнозърнесто брашно.

Бъдете активни!

Американският колеж по спортна медицина - професионална общност за научна дейност в областта на спортната медицина и упражненията, наскоро обнови ръководните си принципи по отношение на физическата активност и отслабването. Според тях: За да се предотврати напълняване, се препоръчват седмично 150 до 250 минути умерена физическа активност. А повече от 250 минути на седмица могат да доведат до видимо отслабване.

Теглете се редовно!

Повечето диетолози са убедени, че контролът на теглото е полезен подход – особено когато човек е на ограничаваща диета. Затова препоръката е теглото да се проверява няколко пъти седмично. Ако не сте убедени, че този метод работи, направете си експеримент: не се теглете 1-2 месеца и в 4/5 от случаите ще установите, че наддавате без да го осъзнавате.

Водете си дневник!

Непопулярно у нас, но практиката показва висока ефективност - помага да следите колко добре спазвате диетата си, но и дава възможност за анализ – например може да разкрие склонността ви да подценявате приема на калории. Според статистиката пълният човек подценява консумацията на калории с около 40%. А когато записвате всичко изядено, ще е по-лесно да разберете слабостта си.

Планирайте!

С изграждането на редовен график на храненията и диетата като цяло, можете да избегнете нездравословните пристъпи на изострящ се глад, типични за паузите между храненията. Но може би още по-важното е, че рутината учи мозъка кога да очаква храна. Ако той свикне, че беконът с яйца се яде само в неделя сутрин, ще спре да изпраща сигнали, за да предизвиква пристъп на глад за такава закуска през седмицата.

Победете пристъпите на глад!

Изкушаващото силно желание да изядете една поничка с шоколадова глазура също може да бъде контролирано с тренинг на ума - например като си представите така желаната поничка, покрита със сол - звучи необичайно, но практиката показва добър ефект. Други стратегии за разсейване на пристъпите на глад са: да проведете някой дълъг разговор по телефона, да изпиете цяла, да изпиете цяла чаша вода или да излезете на разходка. По-лесно е да се контролират пристъпите на глад, когато се избягват ароматите и гледките, предизвикващи апетита.

Източник: dieti.info

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама