Нима съществува празник, който да не върви в комплект с богата трапеза? Със сигурност не и по нашите географски ширини! Макар да не се асоциира с калоричността на коледните и новогодишни празници, Великден също може да ви „зарадва” с няколко килограма отгоре. А да ви съветваме да се въздържате в името на хубавата фигура, е безсмислено и леко мазохистично, затова ще ви дадем няколко полезни съвета как да не преядете...
Не яжте козунак с яйца
Това е най-важното правило, което по Закона на Мърфи, бива забравено първо! Яйцата съдържат белтъчини, а козунаците – въглехидрати. Затова ги консумирайте поне през два часа, за да може стомахът да преработи тези храни по-лесно. В противен случай, коремът ви може да се подуе още преди да сте навлезли в „същината на трапезата”…
Започнете обяда със салата
Тя ще ви засити и няма да остане много място в стомаха за основното ястие. Най-добре е да гарнираме агнешкото със задушени зеленчуци. Те са нискокалорични и осигуряват достатъчно фибри, за да работи храносмилателната система по-активно.
Използвайте по-малки чинии
Доказано е, че те предразполагат към по-умерено хранене. Големите чинии обикновено означават и повече храна, която често се насилваме да изядем. Ако пък сте на гости и нямате възможност за избор, то си припомнете горното правило и напълнете чинията си със зелена салата.
Не пропускайте закуската
Не си мислете, че лишавайки се от първото хранене за деня прегрешенията на празничната вечеря ще се отразят по-малко калорично на силуета ви. Ако закусите обаче, вероятността да преядете при следващите хранения е по-малка. Най-добре забравете за калоричния козунак, а заложете на свеж плод и 2 яйца. Така и така, после ще се чудите какво да ги правите…
Внимавайте с месото, ако сте постили
Диетолозите съветват първият прием на месо и месни продукти да е много внимателен и пестелив, тъй като тялото се нуждае от пренастройка. Агнешкото месо определено не е от най-подходящите за „протеинов дебют”. Най-добре е онези, които са спазвали стриктно постите, да се захранят с варено пилешко и то само бяло месо.