6 натурални лека срещу настинка


6 натурални лека срещу настинка
Снимка: iStock/Guliver

Често настивате? Носът ви е все запушен? Сухата кашлица ви държи будни по цели нощи? Не е нужно непременно да взимате лекарства, и то с шепи. Защото дори и лекарите могат да ви препоръчат някои естествени продукти, които бързо и ефективно отстраняват симптомите на настинка и грип, а и засилват имунитета.

Възпалено гърло, запушен нос, замаяност... Сезонът на настинките и грипа по това време на годината обичайно е още в началото си, но вече се виждат всички типични и мъчителни симптоми. Предписаните лекарства могат да помогнат, но първата линия на защита не е в аптеката, а в близкия супермаркет или дрогерия.

Предлагаме ви цели 6 натурални лека, които, заради тяхната ефективност, се ползват с доверието и на лекарите:

1. Ехинацея

Как действа? Доста изследвания са единодушни, че тази билка има силно действие срещу настинките и грипа. В един обобщен преглед на 14 клинични проучвания, се казва, че ехинацеята понижава риска от настинка с до 58%, а след заболяване намалява продължителността продължителността му с поне ден.

Въпреки че някои изследвания, най-вече по-ранни, оспорват ефективността на ехинацеята, днес повечето специалисти приемат, че в ехинацеята има съставки, които наистина укрепват имунната система.

Как да я използваме? Най-вече като предпазна мярка (същото правило важи и за витамин С. Приемайте я превантивно в продължение на 2-3 седмици, след това спрете за седмица. Можете без проблем да повтаряте този цикъл по време на целия грипен сезон.

2. Витамин С

Как действа? Намиращ се в много плодове и зеленчуци (например портокали, червени чушки и броколи), витамин С от дълго време е популярен като лек против настинки.

В изследване от 2007 г. е установено, че приемането на витамин С след започването на настинка не помага – тя продължава толкова, колкото и без да го пиете. Но ако се приема и преди, и по време на настинка, витаминът намалявал продължителността на вирусното заболяване с поне 8-10% показва същото проучване.

Витамин С подпомага имунната система като унищожава свободните радикали (органични молекули, свързани със стареенето и увреждането на тъканите) и я оставя да си върши работата.

Как да го използваме? От ноември до март (основния грипен сезон) приемайте превантивно до 1000 м, разпределен на няколко равномерни дози. Ако усетите, че се разболявате, увеличете приема с още 500 мг на денонощие.

3. Мед

Как действа? Медът – продукт на съчетанието между цветен прашец и ензимите в пчелната слюнка, съдържа антиоксиданти и има доказани антивирусни и антибактериални свойства. Всичко това го прави може би най-добрия от натуралните лекове против настинка. Антиоксидантите в меда също подпомагат дейността на имунната система.

Изследване, проведено през 2007 г. в Държавния университет на Пенсилвания (Penn State University) сочи, че при инфекции на горните дихателни пътища тези, които са приемали мед, са имали до 40% подобряване на симптомите на кашлица и неспокоен сън в сравнение с останалите.

Медът действа особено добре при кашлица и помага да се елиминират вторичните бактериални инфекции, които могат да възникнат заедно с настинките и грипа.

Как да го използваме? Добавете 2 чаени лъжички мед в чаша с топла вода или зелен чай. Малко лимон в напитката ще ви набави и витамин С. Но не давайте мед на бебетата и много малките деца – той може да съдържа спори, а имунната система на децата не е достатъчно силна, за да се справи с тях.

4. Джинджифилов чай

Как действа? Коренът на джинджифила съдържа съставки, наречени джинджероли, които атакуват болката, възпалението, бактериите и вирусите. Джинджифилът потиска възпалителните съединения. Доказано е, че най-голямо въздействие има върху облекчаването на стомашните болки и повръщането. Но, когато сте с грип или настинка, имате нужда от повече течности и джинджифиловият чай е чудесен начин да си ги набавите (без да добавяте много захар).

Как да го използваме? За да облекчите възпаленото гърло, накиснете две чаени лъжички настърган джинджифил в чаша топла вода. Пийте поне по 2-3 чаши на ден.

5. Пикантни храни

Как действат? Както всички знаем, пикантните храни карат носа ни да тече. Чесънът, куркумата, лютите чушки и джинджифилът са силни противовъзпалителни средства, които смекчават дразнението в носа, гърлото и горните дихателни пътища. Например капсаицинът, на който се дължи лютивината на чушките, възпрепятства увеличаването на възпалението в тялото.

Чесънът се бори с вирусите като унищожава стените на вирусните клетки преди да са навлезли в тялото. Британско изследване от 2001 г. е установило, че хората, които са приемали хранителни добавки, съдържащи алицин – съставка, намираща се в чесъна, – в продължение на 90 дни, са намалили с повече от 50% риска от настинка в сравнение с хората, приемали плацебо. Онези, които взимали добавката, но все пак настивали, се възстановявали по-бързо.

Лекарите препоръчват и куркумата като естествено противовъзпалително средство.

Как да ги използваме? Срежете глава чесън наполовина и просто вдишайте изпаренията. Ще вдишате антивирусни частици, които облекчават настинката.

Лекарите препоръчват да разбъркате и една чаена лъжичка куркума в чаша топло мляко и да го пиете сутрин и вечер.

Що се отнася до лютите чушки, накълцайте няколко и ги добавете към пържените ястия или ги използвайте като подправка за пица – много скоро ще усетите ефекта. При термична обработка ефектът на тези продукти намалява. 

6. Пара

Как действа? Ако някога сте се надвесвали над тенджера с врящи спагети, знаете как носът ви започва да капе. Парата е идеален начин да пречистите запушения си нос. Въпреки че не убива вирусите на настинките и грипа, тя отваря синусите и дихателните пътища, за да улесни дишането.

Как да я използваме? Дръжте главата си над купа или тенджера с гореща вода, от която излиза

пара, и вдишвайте. За допълнителна полза лекарите препоръчват преди водата да започне да ври да добавите един необелен картоф. В кората на картофите се съдържат вещества, които втечняват секретите и помагат да освободите носа си от слузта.

Можете да включите и овлажнител в спалнята си - това ще ви помогне да спите по-добре. Или напълнете банята си с пара като оставите горещата вода да тече, седнете там и вдишвайте парата в продължение на 15 минути.

Източник: zdrave.bg 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама