6 народни рецепти при слънчево изгаряне


6 народни рецепти при слънчево изгаряне
Снимка: Thinkstock/Guliver

Обичаме слънцето и да събираме тен на плажа или край басейна. Но всичко трябва да се прави с мярка. Ако сте решили, че нямате нужда от слънцезащитен продукт или пък сте прекалили с печенето, тези бабини рецепти ще облекчат изгорялата ви кожа. Ефикасно и без химии.

Домашен мехлем

Смесват се 1 супена лъжица растителна мазнина (зехтин, олио), 2 супени лъжици високомаслено кисело мляко и 1 жълтък от едно сурово яйце. Мехлемът се маже обилно върху изгорялата кожа.

Кисело мляко

Това може би е най-известният народен метод за облекчаване на изгоряла кожа. Важно е да използвате високомаслено кисело мляко, за да има добър ефект.

Алое вера

Това растение е известно с полезните си свойства за огранизма и красотата ни. То помага и при слънчеви изгаряния. За целта вземете едно листо, разрежете го и намажете кожата си със сока. Оставете да попие добре, след което може да изплакнете.

Ракия

Намажете проблемните зони с ракия (най-добре домашна). След няколко минути ще усетите облекчение.

Невен

Това растение има противовъзпалителни и заздравяващи свойства, затова има положителен ефект при слънчеви изгаряния. От цветовете на невен направете нещо като марля и поставете върху засегнатия участък.

Сода

В 100 мл много студена вода разтворете 1 ч.л. сода бикарбонат, намокрете кърпа или парцалче и направете компрес на изгорелите места. Дръжте докато платът се стопли.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама