5 здравословни храни, от които огладняваме повече


5 здравословни храни, от които огладняваме повече
Снимка: iStock/Guliver

Здравословният начин на хранене несъмнено е ключът към доброто здраве. Понякога обаче, дори продуктите, които с гордост носят етикета "полезно”, "био” и т.н., крият своите малки тайни. Вижте кои са храните, които въпреки богатото си здравословно съдържание, никак не са засищащи.

Пълнозърнест хляб

Мислите си, че една пълнозърнеста филийка хляб, намазана с нещо, ще ви засити до обяд? Абсолютно грешно! Хлябът, независимо дали е бял, черен, типов или пълнозърнест, е с много висок гликемичен индекс. Всъщност, дори съвсем малко количество покачва нивото на кръвната захар толкова, колкото ако сте изяли парченце шоколад. Разбира се, това не означава да замените закуската си със сладолед например, просто добавете някакъв плод в режима си.

Сухи овесени ядки

Макар да звучи странно, много хора предпочитат да похапват сутрешната си порция мюсли без мляко, вода или каквато и да била друга течност. Въпреки че ще снабдите организма си с ценни витамини и минерали, това похапване няма да ви засити за дълго. Дори 100 мл течност, добавена към купичката с овесени ядки, ще промени коренно ситуацията.

Кисело мляко

Този продукт звучи като едно разумно решение за закуска. Киселото мляко съдържа калций, протеини и редица полезни бактерии. За съжаление, дори цяла кофичка от него ще ви засити едва за няколко часа. Добавете шепа ядки по ваш избор и се наслаждавайте на още по-здравословната си закуска!

Салата

В никакъв случай не се отказвайте от предимствата на суровите зеленчуци, просто се научете как да ги комбинирате правилно. Една небалансирана салата може да остави чувство на глад само няколко минути, след като сте я изяли. Добре е в чинията ви освен традиционните зеленолистни да присъстват и протеини. Добавете авокадо, сьомга, пилешко или риба тон, за да сте сигурни, че няма да огладнеете в следващите 3-4 часа.

Зелено смути

Свежите напитки, направени от полезни зеленчуци, нашумяха през последните няколко години. Да, те могат да бъдат безкрайно здравословни, но в никакъв случай засищащи, ако разчитате само на тях. Всъщност, никоя храна под течна форма не може да ви снабди с енергия за дълъг период от време, тъй като тя кара стомахът да "върти на празни обороти”.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама