4 невероятни ползи за организма от киселото зеле


4 невероятни ползи за организма от киселото зеле
Снимка: iStock/Guliver

По традиция зимните месеци се свързват с уют, сняг, топлина и, разбира се, вкусни домашни ястия. А какво по-характерно от киселото зеле? Дали ще е самостоятелно, поръсено с червен пипер, или под формата на сармички, капама или свинско със зеле, то носи невероятни ползи за организма!

1. Помага на храносмилането

Още от древни времена хората са лекували стомашни проблеми с ядене на зеле. То помага при диарии, запек, глисти, хемороиди, различни стомашни болежки, влияейки благоприятно на чревните бактерии Киселото зеле е естествен пробиотик, който може да приготвите сами.

5 ПОЛЗИ И ВРЕДИ ОТ ПРИЕМА НА АСПИРИН

2. Намалява риска от рак

Антиоксидантите, намиращи се в киселото зеле и зелевия сок, спомагат за елиминирането на свободните радикали, за които се смята, че са една от основните причини за образуването на ракови клетки.

3. Бори се с вирусите и грипа

Тъй като киселото зеле е богато на витамини А, В, С, К, U, а също така на калий, цинк, желязо и ред други макро и микро елементи, то е отлично профилактично средство срещу много простудни заболявания

4. Помага в борбата с килограмите

В 100 грама от този нискокалоричен продукт се съдържат само 19 калории. Това го прави чудесен вариант за хората, които се борят с наднормено тегло. Същевременно тартроновата киселина в него не позволява на организма да натрупва нови мазнини.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама