Време е да поспортуваме!


Време е да поспортуваме!
Снимка: Thinkstock/Guliver

В забързаното ежедневие, многото работа и постоянните тревоги, хората забравят едно от най-важните неща – да се грижат за себе си. За да бъдем здрави и щастливи, трябва да си отделяме достатъчно време, да обърнем повече внимание на самите нас.

Правилното хранене, козметичните процедури, както и спортът са нещата, на които трябва да заложим. Тренирайки нещо, което ни харесва, ще поддържаме добра форма, ще изглеждаме по-добре и ще се чувстваме прекрасно.

Спортът трябва да стане част от живота ни и поне два или три пъти седмично да го практикуваме. Той е идеалното лекарство срещу стрес, отслабнала имунна система и липса на тонус.

Затова изберете това, което най-много ви допада и започнете да спортувате още от днес!

Спортно ходене

Това е един от най-предпочитаните спортове, особено за хората, които нямат много свободно време. Също така е идеален и за по-мързеливите и тези, които не обичат да спортуват често, тъй като не изисква много усилия. Просто отделяте 30-40 минути от времето си и се разхождате в парка или из града. Натоварват се главно бедрата и задните части.

Редовното спортно ходене и правилната техника могат да облекчат ставите и да ви помогнат да свалите някой излишен килограм. Така например, един час движение с умерено темпо се равнява на приблизително 400  изгорени калории.

Освен всички друго, ходенето стимулира кръвообращението и производството на инсулин, а и заздравява костите. Специалистите препоръчват спортно ходене за около 30 минути през ден, така ефектът ще е положителен без да се пренатоварвате.

Бягане

Бягането определено не е за мързеливите, но е чудесен спорт, който ще ви поддържа в добра форма и отлично здраве. Предпочита се от много хора, защото няма определен час или ден, в който трябва да се тренира – вие избирате времето и мястото.

Тренировките са полезни за сърцето, оформят бедрата и задните части. Бягането се отразява добре и на ума, защото стимулира растежа на нови клетки в мозъка.

Не е подходящо за начинаещи и по-възрастните, тъй като при него натоварването е доста по-голямо.

Ако сте решили, че това е вашият спорт, трябва да знаете, че се препоръчва максимум до три пъти в седмицата. За един час джогинг се изгарят 600 калории.

Колоездене

Едно от любимите занимания на децата, а и не само, това е карането на колело. Спорт, който може да бъде едновременно полезен и много приятен.

В сравнение с други спортове, като джогинг или плуване, тук мускулите се натоварват по-малко, затова може да се практикува дълго време, без да уморява. Някои хора дори приемат колоезденето за хоби.

Полезно е за сърцето и кръвообращението, а натоварването на противоположните мускулни групи стяга стените на кръвоносните съдове и заздравява вените.

Още по-хубавата новина е, че освен че ще се чувстваме много по-добре, карайки колело ние ще горим доста излишни калории. Един час спортуване се равнява на около 300 до 600 изгорени калории, чудесно, нали?

За тези, които не са карали колело отдавна или пък никога през живота си, специалистите препоръчват трениране по 30 - 40 минути до три пъти в седмицата, по възможност на равна повърхност.

Фитнес

Спортът, който избират най-голяма част от хората, най-вече младежите. Тренировките във фитнес залата са много ефективни, а и доста забавни, особено ако спортувате с приятели.

Фитнесът обаче е за хора, които имат възможност и време. Ако намерите хубава зала, с много уреди и добър инструктор – слагайте екипировката и се запътвайте натам.

Като разход на енергия фитнесът се равнява на бягането, но прави тялото по-мощно, като стяга ръцете, гърдите, корема и други проблемни области.

Фитнес инструкторите препоръчват тренировките да се провеждат около 2-3 пъти седмично, като продължителността им е не повече от 60 минути.

След една тежка и ефективна тренировка в залата е хубаво да си вземете душ с хладка вода.

Правилният хранителен режим е също много важен за трениращите.

Плуване

Лично за мен това е идеалният спорт. Стига да можете да плувате поне малко, а ако не – все някой ще ви научи. Плуването е изключително полезно за всяка една част от тялото ви.

Също така то подобрява стойката, отразява се и добре на кожата, като я прави гладка, опъната и еластична. Няма част от вашето тяло, на която плуването да не се отрази положително.

С този спорт се горят най-много калории - до 600 на едночасова тренировка, като специалисти препоръчват да прекарвате не повече от 40 минути в басейна.

Разбира се, плуването ще ви държи и в перфектно здраве.

Когато влизате в басейна, обаче, трябва да бъдете много внимателни. Не бива да плувате нито гладни, нито с пълен стомах. Препоръчително е преди тренировка да сте хапнали нещо лекичко като плод или зеленчук.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама