Тип йога според индивидуалните ви особености


Тип йога според индивидуалните ви особености
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно вече знаете, че йогата може да снижи нивата на стреса и да подобри психичното ви здраве. Може би дори сте чували, че помага при ПМС. Или че може да ви помогне да спите по-добре, да повиши гъвкавостта ви или просто да ви направи по-дзен човек като цяло. Но да погледнем реално на нещата – не всеки вид йога е подходящ за всеки. Така че, ако сте новак и се чудите на какво да се запишете, или не сте доволни от досегашната ви практика, ето най-подходящите варианти за шестте най-често срещани индивидуални типа.

1. Ако се чувствате супер стресирани и графикът ви е претоварен

Опитайте възстановяващата йога: Тази нежна йога се фокусира върху дишането и простите, лечебни пози. Може да си мислите, че дори нямате време да посещавате йога клас, но веднъж щом опитате и усетите как животът се успокоява и забавя темпо пред очите ви, ще установите по-добра връзка с вътрешното си Аз.

2. Ако си падате по тренировките с тежести и търсите йога, която да увеличи мускулната ви сила, но все пак да ви даде доза дзен

Опитайте йога с TRX: Този нов стил в йогата набира все повече популярност, можете да намерите и видео онлайн. Като използвате TRX ластици за фитнес, можете да увеличите натоварването или дори да ги използвате за опора при пози, с които по принцип не можете да се справите.

3. Ако искате да се поизпотите по време на йогата и не търсите просто спокойствие, а тренировка

Опитайте Виняса йога: При тази силова йога можете да очаквате зареждащи мелодии, забавни емоции и сериозно потене. Ще правите много чатуранги (поредици от движения), като се фокусирате върху дишането си и натоварвате различни мускулни групи, споделяйки позитивната енергия с останалите курсисти.

4. Ако за вас е важен социалният момент – приятел ви кани на неделен брънч, но предлага преди това да отидете на йога, познато ли ви звучи?

Опитайте Хатха йога: Ако сте новак в йогата и сте там най-вече заради забавленията с приятели след курса, Хатха йога е вашето нещо. Тя е микс между дишане и пози със задържане (асани) и е чудесна за въвеждане в материята. Ще се фокусирате върху поддържането на баланс, ще подобрите стойката си, гъвкавостта и дишането – и всичко това в компанията на приятели.

5. Ако искате да си починете от притесненията и просто да спрете цикъла на тревожност за момент

Опитайте Бикрам йога: Да прекарате 90 минути на 40-градусова жега, изпълнявайки една и съща последователност от 26 пози всеки път, е магическо изживяване и за новаци, и за опитни йоги. Горещината ще принуди мозъка ви да изключи за тревогите, опитвайки се да се концентрира върху изпълнението на позите.

6. Ако искате да прекарвате повече време с партньора си и да заздравите връзката си

Опитайте партньорска йога: Все повече студия предлагат йога за партньори като възможност да заздравите физическата и емоционална връзка помежду си. Тук по-трудните, акробатични пози, се заменят от по-прости, които се изпълняват по двойки, като тялото на другия служи за тежест и балансьор.

7. Ако сте напреднали и искате да изведете любовта си към йогата на следващо ниво

Опитайте йога ваканция: Опаковайте си багажа и заминете – има много опции за почивки, комбинирани с йога, както на море, така и на планина. Просто потърсете в интернет и изберете най-подходящата за вас оферта.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама