4 ползи от практикуването на йога


4 ползи от практикуването на йога
Снимка: iStock

Йога може да се практикува от всички и помага на хора от различни възрасти да поддържат отлична физическа форма, да развиват равновесието си, координацията, усет и умение за съсредоточаване. Тя възстановява, ободрява и лекува тялото, разпъвайки и тонизирайки мускулите, ставите и гръбнака. Йога насочва кръв и кислород към вътрешните органи (в това число и към жлезите и нервите).

Направени изследвания доказват общия положителен ефект от йога върху отделните системи на човешкия организъм:

Сърдечно-съдова система

Чрез асаните се активира циркулацията на кръвта в тялото. Редовната йога практика може да помогне за нормализирането на кръвното налягане. Например повдигането на стомаха повдига и диафрагмата, която масажира сърцето отдолу. Това заздравява сърдечния мускул и като резултат човек има по-добра циркулация на кръвта и по-малък шанс за сърдечни заболявания.

Храносмилателна система

Практикуването на асани увеличава притока на кръв в храносмилателния тракт и по този начин стимулира перисталтиката и подобрява храносмилането. Позите с навеждане напред увеличават пространството в коремната кухина и улесняват освобождаването на газове.

Вижте още: Защо упражненията за тазово дъно са толкова важни

Мускулно-скелетна система

В резултат на йога практиките се намалява сковаността на ставите, което предотвратява появата на редица ставни заболявания. Да поддържаме здрав и изправен гръбначния стълб е от изключителна важност, тъй като всеки прешлен отговаря за правилното функциониране на определен орган в организма.

Нервна система

Подобрената кръвна циркулация, намаленото мускулно напрежение и фокусирането на ума върху дишането, всичко това успокоява нервната система. При продължително практикуване на йога се постига намаляване на стреса и безпокойство, увеличава се чувството на спокойствие и доволство. Нервите от мозъка и гръбнака отиват до всяка една тъкан в тялото и за това здравето на всяка една тъкан зависи от здравето на мозъка и гръбнака.

Ето и една 10-минутна сутрешна йога:

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама