Как корейките се грижат за кожата си


Как корейките се грижат за кожата си
Снимка: iStock/Guliver

Когато става дума за начина, по който корейките се грижат за лицата си, принципът е "колкото повече, толкова повече". Корейските жени следват изтощителна процедура за красота от 10 стъпки всеки божи ден. Ако не ви достига време (и пари) за всичко това, имате късмет. Предлагаме ви няколко основни трика от Анджела Ким – собственик на сайт за търговия с продукти за красота от Корея. Прочетете тези екзотично звучащи съвети за сияйна кожа.

Винаги следвайте правилото за 10-те секунди

Не, не става дума за онова правило за изпуснатата на пода храна. Говорим за бързото нанасяне на козметичните продукти – правило, повтаряно отново и отново от корейските женски списания. "След като вземете горещ душ, трябва да нанесете овлажняващ лосион в рамките на 10 секунди", казва Ким. Колкото повече чакате, толкова повече кожата ви се дехидратира. Колкото по-бързо запечатате влагата в кожата и я предпазите от изсушаване, толкова по-хубаво. Най-добре е да го държите в банята, в близост до душа. След това вече можете да продължите с обичайните си процедури.

Сложете си маска в парната баня

Памучните маски, напоени с активно вещество са хит в момента. И с основание – те могат да хидратират, ексфолиират, освежат и въобще, да разрешат всеки кожен проблем, за който се сетите. Но има един трик, за който вероятно не сте знаели. За оптимални резултати, всеки в Корея си слага маска, когато е в парната баня на фитнеса или спа центъра. Когато порите се отворят от горещата пара, кожата поема активните вещества в много по-голяма степен. Това е нещо подобно на парната баня, която ви прави козметичката преди всички процедури, но тук съчетавате няколко полезни ефекта.

Масажирайте лицето

В Корея масажните кремове са изключително популярни – даже задължителни. Има много и различни масажни техники, но ето основната: с кокалчетата и върховете на пръстите масажирайте лицевите мускули и подкожните тъкани. По този начин увеличавате циркулацията на кръвта и подхранването с кислород. Така кожата ви ще бъде свежа и сияйна. Ежедневният масаж спомага също за заздравяване и тонизиране на лицевата мускулатура, което забавя стареенето и появата на бръчки. "Това е задължителна ежедневна процедура в Корея." – казва Ким – "Дори не се смята за нещо специално.”

Мийте лицето си по два пъти

"Двойното почистване," първата стъпка от 10-степенната процедура за красота е нещо, което всеки в Корея прави. И това звучи съвсем разумно. Първият път сваляте грима (Ким препоръчва лосион за почистване на грим на маслена основа, или поне влажна кърпичка за сваляне на грим), а след това измивате още веднъж с почистващ продукт, за да почистите лицето в дълбочина.

Пляскайте лицето си – силно

Вероятно това ви звучи странно, но в Корея е изключително популярна техника. Следвайки същата логика, като при лицевия масаж, корейките пляскат лицата си по около 50 пъти, след като приключат с ежедневните разкрасителни процедури. По този начин засилват кръвообращението и укрепват лицевата мускулатура. Колкото по-силно пляскате, толкова по-добре.

Направете си оризова вода

Корейките от векове мият лицата си с оризова вода заради многобройните й предимства. "Тя е естествен овлажнител, който забавя стареенето, редуцира тъмните кръгове под очите и пигментните петна, изсветлява кожата", казва Ким. Накиснете ориз за 10-15 минути, прецедете и използвайте тази млечнобяла течност като тоник. Ако предпочитате, можете да потърсите и готови продукти на базата на ориз.

Сложете хавлиена кърпа в спалнята

В Корея зимните месеци са изключително студени, затова обикновено се използват овлажнители за въздух, които предпазват кожата от изсушаване. Ако нямате такъв, или пък сте на път, има един стар и изпитан трик. Намокрете хавлиени кърпи, изстискайте ги и ги закачете около леглото. Наистина работи.

Носете защитни аксесоари (дори когато не сте на плажа)

"Корейките започват с превантивните грижи на много ранна възраст, за разлика от европейките, които чакат появата на първите бръчки," казва Ким. Не само, че винаги използват крем със слънцезащитен фактор, но се пазят от слънцето през цялата година. Не е необичайно да видите в Корея жена да шофира с бели ръкавици до лактите или с огромна козирка, която буквално скрива цялото й лице. Защото ултравиолетовите лъчи могат да увредят кожата дори в затворени помещения, преминават през облаците и се отразяват от леда и снега.

Добавете женшен към диетата си

"Женшенът е запазена марка за корейската красота от много време и пазарът е наводнен с продукти, съдържащи женшен," казва Ким. Не само за външно приложение заради неговите забавящи стареенето свойства, но и като част от корейската кухня. Той подпомага детоксикацията, извежда отровите от организма и е пълен с антиоксиданти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама