Елена Василева и дизайнерските й плочки Sharka


Елена Василева и дизайнерските й плочки Sharka

Изключително много харесваме креативните хора, които създават уникални и красиви неща. Днес ще ви запознаем с точно такава жена. Представяме ви Елена Василева, която стои зад българските дизайнерски плочки Sharka. Тя бяга от клишетата, искала е да стане ветеринарен лекар, обожава кучето си и да пътува. Ето и какво още ни разказа тя...

Опиши се с три думи?

Винаги търся промяната.

Кафе или чай и по-колко?

И от двете по много. Забързаността на ежедневието ми идва в повече без кофеин. Но когато съм във ваканция, само чай.

Не излизам от вкъщи без...

телефона. Иначе на разходки с кучето съм излизала и в покъртителен вид, така че не съм добър ролеви модел в това отношение.

Каква искаше да станеш като малка?

Ветеринарен лекар.

Завършила си кинознание и реклама във Франция, работила си за "Getty Images България", а сега правиш дизайнерски плочки. Кога и как реши да стартираш собствен бизнес и защо точно с плочки?

Реших го миналата година, когато след повече от 10 години в медии и реклама ми се прииска да правя нещо, свързано с производство. Изпитах нужда продуктът от работата ми да е предмет, който да мога да дам на хората да пипнат и да остава след мен. С плочки се заех по-скоро случайно, имам лична колекция от плочки от различни места по света и ми искаше да ги допълня с нещо интересно от България, така се зароди идеята.

Работиш с няколко български дизайнерски студиа (tochka&tochka, "Постстудио", Funkt и "Шевица“). Как точно се случват нещата между вас?

Всички са избрани от мен, тъй като усещах, че са най-подходящите артисти за проекта. Аз приемам техните дизайни като авторски проект, затова им дадох максимална креативна свобода. Така че нещата се случиха много естествено и лесно, когато работиш с професионалисти и ги оставиш да си вършат работата, няма как да се получи другояче.

Защо първата колекция на Sharka е вдъхновена от българския фолклор?

Когато Sharka се оформяше в главата ми, се бях преместила за няколко месеца в Копривщица, в стара наследствена къща на моето семейство. Бях заобиколена от етнографски мотиви, които имат много силна визуална енергия. Така реших да пренеса тези шарки върху плочки. А и за първа колекция фолклорът дава една много добра индивидуалност, тъй като аз много държа на това, че плочките Sharka са изцяло правени в България.

Вижте още снимки тук!

Какво да очакваме от вас?

Първото е циментови плочки, които са изцяло ръчно правени. И надявам се догодина нова колекция на нова тема, с нови гости дизайнери.

Твоят дом е...

едно много хармонично и лично място, където се чувствам най-добре в света.

Обичаш да пътуваш много. Кое място най-много те е изненадало и с какво?

Лос Анджелис - вторият път, когато отидох там. Първият път беше само за ден и останах с грешното впечатление, че няма какво да се види и прави извън Hollywood Blvd. Вторият път бях на гости на приятели, които живеят там и те ми показаха града по съвсем друг начин. Влюбих се в Downtown LA, което местните все още смятат за опасно място и е една вълнуваща смесица от стар холивудски блясък, под патината на дълги години на упадък и нови тренди места, които отварят в момента.

А най-екстремното ти преживяване на път?

Не бих се определила като екстремен човек, рядко си излизам от зоната на комфорта. Но преди 3 години обиколих сама северния остров на Нова Зеландия с един нает миниван, като спах на couchsurfing и по къмпинги.

Какво най-много харесваш в себе си?

Как карам кола.

А какво би променила?

С възрастта се научих да приемам нещата, които не мога да променя.

Три неща, които обожаваш на правиш?

Да се смея на филми, да спя до късно и да пипам ушите на бийгъла ми.

На какво не можеш да устоиш?

На кучето ми, когато проси храна.

Една жена трябва да...

бяга от клишетата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама