Биляна Гилинa - българката, която шие чанти на Armani


Биляна Гилинa - българката, която шие чанти на Armani

Без какво не излиза от вкъщи една жена? Ако сте отговорили без дамска чанта, сте напълно прави. Тя е незаменим аксесоар и до голяма степен издава нашия характер. Ние от iWoman си признаваме, че както сигурно повече от вас, ги обожаваме и често увеличаваме колекцията си – защото 2-3 просто са недостатъчни. Днес ще ви запознаем с една жена, която ежедневно е заобиколена от много чанти, за което благородно й завиждаме. Представяме ви Биляна Гилинa. Тя и съпругът й са създатели на габровската фирма за производство на чанти Prince. Както сама казва: "Винаги може да познаете нашите модели – те са елегантни, изчистени и без излишни детайли".

Това, което може би не знаете е, че именно в този български град се правят чантите на световни марки като Emporio Armani, Guess, Mandarina Duck, Max&Co., Twin-Set. И ние се изненадахме, когато разбрахме, че такива топ брандове са се доверили на наша компания да шие дизайнерските им модели, които се носят от жени в цял свят. Биляна се гордее от факта, че работят с тях, но признава, че е изключително трудно и отговорно, тъй като "не можеш да си позволиш компромиси с качеството". В Prince постоянно се запознават с новите технологии и търсят хора, които биха работили с желание, защото, както казва Биляна: "За мен работата е игра. Трябва да обичаш това, което правиш и да се забавляваш."

Тя е не само добър професионалист, но също така и много балансиран човек, реалист, който вярва, че когато човек работи и следва желанията си, постига целите си. Ето и какво още ни разказа Биляна, след като успяхме с интерес да разгледаме цеха им и да видим лично как се шият чантите на Emporio Armani.

Как би се описала?

Човек на действието и перфекционист.

Каква искаше да станеш като малка?

Дизайнер на обувки. Като дете много обичах да рисувам, а впоследствие в гимназията реших, че професията на дизайнер е за мен.

Ти си завършила Технология на дървесината в Лесотехническия университет в София. Има ли нещо общо между мебелите и чантите?

Макар, че съм учила как се правят мебели, никога не съм работила по специалността си. На пръв поглед са коренно различни, но през годините установих, че общото между мебелите и чантите е, че създаваш различни модели от естествен материал.

Как и кога създадохте със съпруга си фирмата Prince?

Първоначално се занимавахме с търговия на чанти, като в един момент решихме, че искаме да пробваме ние самите да ги произвеждаме. Така през 1991 година основахме Prince. И двамата нямахме нито уменията, нито знанията и не знаехме с какво реално се захващаме, но в течение на годините се научихме.

Защо избрахте да правите точно чанти?

Чантата е много благодатно нещо. Тя е универсална и отива на всяка жена – независимо от възраст, външност, цвят на косата.

Помниш ли първата чанта, която създадохте?

Да, беше много грозна (смее се). Отне ни цял ден да я направим, но си спомням колко бяхме щастливи. Беше стандартна дамска чанта – с дълга и къса дръжка от кафява кожа рустик.

Как се промени ти самата от тогава до сега?

Научих се да правя чанти! През тези години съм минала през всички етапи – от управлението и менажирането до процеса на създаване на една чанта – от скицата до финалния продукт. Всяка чанта ти показва нещо ново.

Освен, че създавате собствени колекции чанти, шиете за световно известни марки като Emporio Armani, Guess, Mandarina Duck, Max&Co., Twin-Set. Как успяхте да ги спечелите и как се работи с такива големи брандове?

Нещата се случиха постепенно, малко по малко. С някои работим директно, а при други си имаме посредници. Като цяло е тежко, защото трябва да сме на тяхното ниво, не може да си позволим компромиси. Трябва да можем да предвидим всяка ситуация и да сме напълно перфектни в изработката, тъй като те са много взискателни и държат и на най-малкия детайл.

Как се чувствате от факта, че те са избрали точно вас?

Поласкани сме от една страна, но от друга страна ни прави безкрайно отговорни, тъй като трябва да оправдаем доверието им. Горди сме, че на етикетите на чантите пише: „Направено в България“ .

Как се изработват самите чанти?

Голяма част от материалите ни се изпращат от самите марки, като тук реално се случва само ушиването, след което им изпращаме готовите чанти. И тъй като сме в Европа, доставката става в много по-малки срокове, отколкото в сравнение с Китай, което може би е една от причините вече много такива компании да шият в България.

Вие имате и номинация за качество от международния панаир Mipel в Италия през 2006 година.

Да, това са Оскар-ите за нашия бранш и сме много горди от факта, че бяхме редом до най-големите производители на чанти в света и бяхме номирани за качество. Всъщност Prince е първата фирма от Източна Европа, която участва в този панаир.

В колко започва и свършва работният ти ден?

От 8.30-9 и приключва различно. Когато имаме много работа, разбираемо оставам до по-късно. Сроковете трябва да се изпълняват, за да можем да продължим да работим със световните брандове.

Ти самата колко чанти имаш?

Може би около 20-30.

Имаш ли си любима?

Не, новата.

Коя е любимата ти марка чанти?

Armani са добри.

Вече шиете моделите за Пролет/Лято 2016. Какви са основните тенденции за следващата година?

Много е относително, но като цяло се наблягат на студени цветове и екзотични кожи.

ВИЖТЕ ЧАСТ ОТ МОДЕЛИТЕ ИМ ТУК!

Коя е най-скъпата чанта, която сте правили?

На Chloe, като те са на цени около 1000-1500 евро.

Имаш две деца – момиче на 24 години и момче на 16. Как успяваш да балансираш работата и семейството?

Трудно е, но щом си решил, става.

Кои са най-важните неща, на които искаш да ги научиш?

Да си обичат работата, да са трудолюбиви и да правят всичко идеално.

Искаш ли те да работят в семейния ви бизнес.

Предпочитам да не е тук първата им работа. Искам да вземат знания и умения от другаде и да ги внесат после в нашата компания.

Какво най-много харесваш в себе си?

Че съм изпълнителна.

А какво би променила?

Нищо, харесвам се такава, каквато съм.

3 неща, които обожаваш да правиш?

Да чета книги, да се разхождам сред природата и да правя чанти.

На коя известна личност би подарила ваш модел чанта и как би изглеждала?

На Силви Вартан – елегантна и фина чанта.

Как би определила стила на чантите Prince?

Елегантни, изчистена линия, без много детайли.

Чантата е…

Тя показва отношението ти към света, статута ти в обществото и характера ти.

За какво мечтаеш?

Искам да видя природата и културата на Япония, Патагония и Кобе.

Какъв е твоят свят?

Простичък и реален . Обичам да съм обградена от хубави неща, а за мен това означава да са изчистени и елегантни.

 

 

Ако и вие искате да станете част от чудесния екип на Prince и да създавате чанти за най-големите световни брандове, пишете им на hr.office.prince@gmail.com.


Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама