7 филма, които са по-добри от книгите


7 филма, които са по-добри от книгите

Обикновено е обратното - филмът никога не е толкова добър, колкото книгата, вечният случай! Но все пак според разни класации и мнения на критици, се е оформила великолепната 7-ца от филми, които са надминали книгите. Възможно ли е това? И още как.

1. Мълчанието на агнетата (The Silence of the Lambs, 1991)

Филмът е истински феномен и има платинен статус. Няма друг трилър, който да е взел 5-те най-престижни награди Оскар за Най-добър филм, Най-добър режисьор, Най-добър актьор в главна роля, Най-добра актриса в главна роля и Най-добър адаптиран сценарий. Феномен, който надминава всяка буква от книгата.



2.  Самоличността на Борн (The Bourne Identity, 2002)

Не казваме, че печатната версия е лоша, но в никакъв случай не носи заряда на филма, не може да те накара да почувстваш това, което филмът успява с лекота. Филмите за Борн са наситени, напрегнати и брутално истински. Ако искате качествен шпионски трилър – това е.

3. Сиянието (The Shining, 1980)

Самият Стивън Кинг тотално заклейми филма като лишен от емоции, студен и безразличен. Но ние сме съгласни, защото това е един от най-майстроските филми, които приковават вниманието ти от началото до края. Книгата е за хотел обитаван от зъл дух и дете с паранормални сили. Филмът разказва за баща алкохолик, обзет от зли духове. По-добър сюжет от оригиналния!



4. Изкуплението Шоушенк (The Shawshank Redemption ,1994)

Филмът е в топ 5 по рейтинг в IMDb и то за всички времена, от всички филми. Няма много какво да кажем за книгата на Стивън Кинг (Rita Hayworth and Shawshank Redemption), защото сигурни сме - едва ли има кой да поспори с нас, че тя е по-добра от филма. Изключено!



5.  Кръстникът (The Godfather, 1972)

Сценарият следва почти подробно книгата, защото сценарист е самият писател. Благодарение на романа научих какво е: консилиери, омерта и Коза ностра. Благодарение на филма се насладих на историята. Capito?



6. Тъмно минало (A History of Violence, 2005)

Едва ли много хора са попадали на книгата, защото не бихме казали, че е от най-леките четива, които повечето търсят. Истината е, че дълбочината във филма е в пъти по-голяма от тази, която Джон Уогнър се е опитал да постигне в книгата. Дори е трудно да говорим за каквато и да е "дълбочина", а по-скоро лишено от смисъл насилие. Не ни вярвате? Прочетете книгата!



7. Властелинът на пръстените (The Lord of the Rings Trilogy)

Трябва да признаем, че не сме съгласни с това, но пък видяхме една доста сериозна класация в американски сайт, която имаше десетки хиляди гласове и малко изненадани попаднахме на великите три части на "Властелинът на пръстените", които потребителите бяха класирали като по-добри от книгите на Толкин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама