Здравословна безглутенова зърнена закуска


Здравословна безглутенова зърнена закуска
Снимка: Thinkstock/Guliver

Често казваме, че закуската е най-важното хранене за деня. Пълноценната закуска е от съществено значение, за да започнем деня си изпълнени с енергия. Това важи особено за децата и младите хора. Заради забързаното ежедневие, семейния бюджет и противоречивата информация за храненето обаче, за много семейства е предизвикателство да намерят разнообразие от закуски, които да са подходящи за цялото семейство.

За желаещите да комбинират удобен, вкусен и достъпен безглутенов продукт към закуската си, Нестле разработи безглутеновите зърнени закуски Nestle Corn и Gold Flakes (Gluten Free), които запазват достъпността на глутеновите рецепти, за да достигнат до повече потребители и ще се предлагат редом с другите традиционни марки зърнени закуски в категорията.

Какво представлява глутенът?

Глутен се наричат белтъчините в определени храни, сред които са пшеницата, ечемикът и ръжта. Той обуславя еластичните свойства на тестото и характерната структурата на хляба и други тестени изделия. По-конкретно, веществото глутен представлява комбинация от два белтъка: глиадин и глутенин. Заедно с нишестето и маслата, той се среща естествено в ендоспермата на различни зърнени култури.

Глутенът се съдържа в много тестени, зърнени и макаронени изделия. Той се среща и в други храни и напитки като сосове, дресинги, преработени меса, бира, кексове и бисквити - или заради производния процес, или като съставка в рецептата на продуктите.

Царевицата сама по себе си не съдържа глутен, но е възможно по време на нейната обработка и преработка да бъде в досег с други зърнени култури, чрез които в продукта да попадне глутен. Често царевицата се отглежда на места, които са били използвани за отглеждане на култури, съдържащи глутен, като пшеница и ечемик и по този начин той остава наличен в почвата, след което се предава и в получената реколта.

Необходимостта от безглутенови продукти

Малка част от хората имат непоносимост към глутен. При тях, глутенът причинява сериозен дискомфорт и дори нежелани здравословни проблеми при поглъщане. Най-честата форма на непоносимост към глутен се нарича цьолиакия. Това е автоимунно заболяване, което засяга тънките черва, причинявайки неблагоприятна реакция към глутен. Най-ефективно лечение за цьолиакия е следването на строга безглутенова диета, което облекчава дискомфорта, умората и други симптоми, предизвикани от консумацията на глутен. Безглутеновата диета намалява и риска от дългосрочни усложнения, свързани със заболяването.

Освен цьолиакията, съществува и друга форма на непоносимост, която се нарича не-чревна чувствителност към глутен. След консумация на глутен, хора с глутенова чувствителност могат да изпитат симптомите на цьолиакия, каквито са диарията, умората и болките в ставите, но не й увреждане на червата.

 

Всяка безглутенова зърнена закуска на Нестле е обогатена с Витамини B и Фолиева киселина, а 95% от готовите за консумация зърнени закуски на компанията се консумират с мляко, като по този начин осигуряват допълнително витамини и минерали в ежедневното меню.

Ето и една вкусна безглутенова рецепта за печени плодове с хрупкав топинг

Необходими продукти за 6 порции:

4 средни пресни плода манго, обелени и нарязани на 2,5-сантиметрови парчета (500 гр)

500 гр пресни или замразени (размразени и изцедени) ягоди

45 гр (3 супени лъжици) пакетчета кафява захар

30 мл (2 супени лъжици) портокалов сок

5 гр (1 чаена лъжичка) канела

500 гр натрошена зърнена закуска Nestle Corn Flakes

75 гр счукани бадеми или орехи

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 190 ° С. Намажете с мазнина дъното и стените на 20 см. квадратна тавичка или 28x18x5 см. (2 литър) правоъгълна тавичка.

Подредете мангото и ягодите в тавичката. В малка купа разбъркайте заедно кафявата захар, портокаловия сок и канелата; поръсете плодове.

Запечете за 20 мин. Поръсете с Nestle Corn Flakes парченцата и ядките. Запечете за около 10 минути или докато горната част се зачерви и плодовете омекнат.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама