Суперхраните: Митове и реалност


Суперхраните: Митове и реалност
Снимка: iStock/Guliver

Терминът "суперхрани" вече е станал част от ежедневния ни речник, а бисквити със семена от чия и спирулина вече се продават дори в супермаркетите. Не всичко обаче е толкова розово. Да, в подходящите дози суперхраните носят безспорни ползи за здравето, но ако се прекалява с тях, могат да провалят диетата ви и да ви попречат да свалите килограми. Така че нека развенчаем някои митове за суперхраните:

1. "Сурово” не означава непременно "добро за сваляне на килограми”

Макар и далеч по-добра алтернатива, когато става дума за сладки лакомства, неща като маслото от кашу, фурмите и авокадото съдържат много калории. Ако се опитвате да сваляте килограми, може да си мислите например, че суровото шоколадово брауни е по-добрият вариант от обикновеното. Що се отнася до калориите обаче, и двете съдържат около 180 за едно малко парче. И въпреки че суровото брауни е пълно с полезни вещества и мазнини, не се заблуждавайте - 4-5 парчета от него ще направят диетата ви на пух и прах.

2. Спирализирането може да ви накара да похапвате по-често

Спирализирането (приготвяне на сурови спагети от зеленчуци, най-често тиквички, чрез специално ренде) добива все повече популярност и е добър начин да включите повече зеленчуци в менюто си. Но ако приготвяте нискокалорични блюда, без достатъчно белтъчини, това може да ви остави с чувство за глад и да ви кара да похапвате често.

3. Пазете се от соковете! 

Въпреки че соковете са чудесен начин да консумирате повече плодове и зеленчуци, много от тях съдържат голямо количество захар. Не се отказвайте от тях, но ги пийте умно. Те могат да ви заредят с енергия след работния ден, но ако пиете три пъти дневно неща, съдържащи кашу и банани, трябва да се сбогувате с отслабването. Имайте предвид, че можете да поемете много повече плодове (съответно захар) под формата на сок, отколкото ако ги ядете. Освен това плодовете съдържат много повече захар от зеленчуците, така че наблегнете на зеленчуковите сокове.

4. Внимавайте с "добрите” мазнини

В момента "добрите" мазнини са на гребена на вълната и има защо. Те са важни за всичко – от правилното функциониране на клетките, метаболизма, до красивите коса, кожа и нокти. Но ако някой ви кара да смятате, че можете да ядете по едно авокадо всеки ден, трябва да преосмислите нещата. Семената от чия, авокадото, ядките и т.н. съдържат много калории. Например 200 г авокадо съдържа 300 калории. Това не би било проблем, ако добавяте по четвърт авокадо към пилешката си салата, но ако изяждате цялото, и то всеки ден, скоро ще трябва да смените номера на дънките си с по-голям.

5. "Безглутенов” не означава "без калории”  

Манията за храни без глутен е във възход. Но това, че нещо е без глутен, не означава, че е непременно полезно. Възможно е все още да има високо съдържание на захар, така че проверявайте внимателно съставките.

6. Кокосовата вода съдържа скрита захар

Кокосовата вода напоследък добива популярност като безалкохолна напитка. Получава се от течността, съдържаща се в зелените кокосови орехи. Напитката е с високо съдържание на калий и магнезий, които се изчерпват в организма след тренировка, така че често се консумира след фитнес. Но макар че е относително бедна на калории (около 20 за 100 мл), тя съдържа доста захар – 3 ч.л. за порция от 330 мл, което е половината от препоръчителната дневна доза.

7. Какво крият семената от чия?

Семената от чия могат да предизвикат чревни проблеми. Макар че са богати на протеини и омега-3, те набъбват в стомаха до желеобразна маса. Донякъде това може да спомогне за ограничаване на апетита, но от друга страна чията съдържа фитати – антиоксидантни съединения, които имат способността да инхибират усвояването на някои минерали, така че трябва да се консумира в малки количества.

8. Сушито не винаги е най-лекият вариант  

Макар че сушито е полезно, то съдържа доста въглехидрати и малко белтъчини, което може да ви остави гладни и с повишен апетит. Сортът ориз, който се използва в маки и нигири, може да повиши нивата на кръвната захар. Избягвайте освен това темпурата, която е пържена, както и силно соления соев сос.

9. Измамата тофу

Тофуто е чудесно за диета. Богато е на калций, белтъчини и желязо и съдържа само 94 калории за половин чаша, което го прави чудесна алтернатива на тлъстите меса. Проблемът е в неговата пореста, абсорбираща текстура. Ако решите да запържите, то веднага ще поеме мазнината и калоричността му рязко ще скочи. Така че по-добре го опечете във фурната в малко марината, вместо да го пържите.

10. От пуканките може да се напълнее

Пуканките могат да бъдат чудесна следобедна закуска, която да ви даде енергия до следващото хранене. Но все пак внимавайте – някои от тези, които се продават в магазините, могат да бъдат натоварени с допълнителни калории. Избягвайте тези с карамел. Ако искате разнообразие във вкуса, пробвайте с малко канела или червен пипер.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама