По лицата ни живеят осемкраки същества


По лицата ни живеят осемкраки същества
Снимка: Thinkstock/Guliver

По човешките лица живеят два вида микроскопични осемкраки акари, които се хранят с мазнините в космените фоликули, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Северна Каролина откриха микроорганизмите по лицата на всички хора, които изследваха. Те живеят с главата надолу в космените фоликули.

"Всъщност те са доста симпатични - каза авторката на изследването Меган Тьомес - С осемте си крака, те сякаш плуват в мазнините. Така с нас има приятели през цялото време. Фактът, че са по лицата на всички хора и не причиняват проблеми, е доста успокояващ".

Учените не знаят как акарите са се разпространили сред хората. Според една теория те се предават от майка на дете с кърменето. Най-вероятно пълзят по лицата ни през нощта, когато е тъмно.

Двата вида са Demodex folliculorum и Demodex brevis. Вероятно те живеят с нас отдавна - още когато ранните хора, са напуснали Африка и тръгнали по света.

Микроорганизмите на хората в Китай са генетично различни от тези в Америка. Източноазиатското и европейското население се е разделило преди около 40 000 години и вероятно така е станало и с акарите по лицата.

Специалистите искат да разберат дали ДНК на тези акари отразява собствената ни еволюционна история и дали може да даде възможност да проследим древните пътища на човешката миграция. Възможно е те да са модел на система на съвместна еволюция.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама