Още една добра причина да пием кафе


Още една добра причина да пием кафе
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учени са открили връзка между редовната употреба на кафе и понижения риск от цироза на черния дроб. Според ново изследване две допълнителни чашки от ободрителната напитка дневно могат почти двойно да съкратят риска от смърт от цироза, пише Medical News Today.

Изследователите от университета на Саутхемптън (Великобритания) анализирали данните от девет изследвания, в които участвали около половин милион мъже и жени от шест страни.

В резултат открили, че увеличената употреба на кафе, възможно, съществено съкращава вероятността от цироза на черния дроб. Според данните две допълнителни чашки кафе на ден се оказали свързани с 44% снижаване на риска от развитие на цироза и почти с 50% намаляване на риска от смърт от това заболяване.

Цирозата е тежко смъртоносно заболяване на черния дроб и най-често се развива при продължителна интоксикация с алкохол и на фона на вирусните хепатити B, С и D. Тя може да доведе до чернодробна недостатъчност и рак.

Освен кофеин в кафето се съдържат множество биологично активни компоненти, включително антиоксидантни и противовъзпалителни съставки като хлорогенна киселина, кафестол и кавеол, които могат да защитават от чернодробна фиброза.

В добавка към прекия биохимичен ефект кафето, възможно, оказва косено защитно влияние. Предишни изследвания са установили, че веществата, съдържащи се в кафето, могат да блокират вирусите на хепатит В и С.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама