Нещата, които правим грешно при защитата на кожата от слънцето


Нещата, които правим грешно при защитата на кожата от слънцето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Лятото постоянно ни призовава да наваксаме с витамин D, което прави предпазването от слънцето и слънцезащитните кремове по-необходими от всичко останало.

Вместо да пазим кожата си от опасното слънце, по-скоро се тревожим повече да не развалим грима си, когато влизаме в морето. Ето няколко съвета и полезна неща, които трябва да знаете за слънцезащитните кремове и предпазването от слънцето.

1. “Не се нуждая от слънцезащитни продукти, защото моята кожа е богата на меланин“

Според специалистите това е грешно твърдение, тъй като и най-тъмните типове кожа са изложени на риск. Слънцезащитните кремове спомагат за намаляване на щетите от ултравиолетовите лъчи на слънцето, които също така водят до признаците на стареене.

2. Има твърде много възможности, кой слънцезащитен фактор е най-добрият?

Основното правило е: Вземете си най-високия фактор или просто си стойте у дома. Американската академия по дерматология препоръчва ежедневната употреба на SPF 30 или по-висока. Колкото по-висок е факторът, толкова по-голяма защита ще получите.

3. Колко слънцезащитен фактор е прекалено много?

Общовалидното правило в живота, че всичко в умерени количества е добре, не важи в този случай. Няма такова нещо като твърде много от гледна точка на ефективността на слънцезащитния крем.

4. “А, ако съм алергична към слънцезащитните кремове, коя алтернатива е добра?“

Не са измислени хапчета, храни или натурални масла, които да осигуряват равностойна защита на кремовете и маслата. Пазете се от слънцето с шапки, слънчеви очила и облекло.

5. “Трябва ли след всяко излизане от водата отново да използвам крем?“

Хубаво е на всеки два часа, прекарани под слънчевите лъчи, да се намазвате отново със слънцезащитен крем. А ако имате нужда от допълнително сексапил, то повторното използване след плуване е много добра идея.

6. Може ли слънцезащитните продукти да се използват за по-дълъг период?

Ако се намери подходящият, който няма странични ефекти, то е напълно безопасно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама