Манията по Facebook води до опасни диети


Манията по Facebook води до опасни диети
Снимка: Thinkstock/Guliver

Социалната мрежа Facebook може да се превърне в дрога, която кара жените да залитнат по опасни диети.

Това са установили специалисти от Медицинския институт на Университета в Северна Каролина, които са анализирали данните на 128 студентки. Те също са проучвали емоционалната връзка на студентките с Facebook.

Учените се интересували колко време момичетата са отделяли на социалната мрежа, колко приятели са имали и дали са сравнявали фигурата си с фигурите на други ползватели, предаде ZEE News.

Оказало се, че момичетата с емоционална зависимост от Facebook по-често са сравнявали своето тяло с това на своите приятелки и съответно се придържали към опасни диети. И обратно, онези, които не се сравнявали с другите, по-рядко се безпокояли за фигурата си и са прибягвали до такива диети.

Според учените Facebook помага да бъде получена социална подкрепа и да се поддържа връзка с приятели и роднините. Но в някои случаи тя е може да е опасна.

С този извод са съгласни и специалисти от Университета на щата Мисури и Нанянския технологичен университет в Сингапур. Те установили, че съобщенията във Facebook за такива неща като скъпа отпуска, ново жилище, нов автомобил или щастливи отношения предизвикват завист сред ползвателите, свикнали да седят живота на другите. Хората, които завиждат и сравняват своя живот с живота на другите, по-често страдат от депресия.

Докато онези, които използват мрежата само за общуване, са подминавани от негативните последици. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама