Какво се случва с тялото, когато спрем цигарите


Какво се случва с тялото, когато спрем цигарите
Снимка: iStock/Guliver

Със сигурност сте чували стотици пъти колко вреден навик е пушенето. Истината е, че за много хора отказването от тютюневото удоволствие е много сериозно психологическо изпитание. И тъй като ние вярваме колко е важно да живеем здравословно, днес ще ви споделим какво се случва с човешкото тяло веднага щом спре цигарите.

20 минути след последната цигара

Сърцето се връща към нормалните си функции – изпомпва и приема равномерни количества кръв. От друга страна, капилярите, кръвообращението и цялостната съдова система започват да работят на почти нормални обороти.

12 часа

Минало е само половин денонощие от последната ви цигара, но нивото на въглерод в кръвта започва да спада, за сметка на кислорода, който постепенно се увеличава.

Между 2 седмици и 3 месеца

Честито, рискът от инфаркт е намален значително! Белодробната тъкан тепърва започва да се възстановява, кръвообращението в цялото тяло също наподобява това на непушач.

Между 1 и 9 месеца

Разбира се, белите дробове се нуждаят от повече време, за да изхвърлят вредните неща, които са се натрупали, но може да забележите лека кашлица, която ускорява този процес. Хриповете са минало, а и гласът ви вече е напълно нормален.

1 година

Необходимостта от тютюн вече е напълно изчезнала и не се сещате за вредния навик. Кожата ви придобива по-голяма гъвкавост и по-здравословен цвят. Рискът от исхемична болест на сърцето е намален до 50%.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама