Инжекциите с ботокс помагат в борбата срещу рака?


Инжекциите с ботокс помагат в борбата срещу рака?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Инжекциите с ботокс за изглаждане на бръчките може би помагат в борбата срещу рака, показва ново изследване. Информацията съобщава БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Изнервянето съдейства за развитието на рака на стомаха. Изследването върху мишки показва, че употребата на токсичното вещество за убиване на нерви може да замрази развитието на тумори в стомаха и да ги направи по-уязвими на химиотерапията. Проучванията са в много ранен етап и не е ясно дали инжекциите с ботокс могат да помогнат за спасяването на човешки животи.

Обикновено ботоксът се използва в борбата срещу застаряването, а не срещу рака. Това вещество уврежда функцията на нервите да отпускат мускулите и дори бръчките. Новите изследвания обаче показват, че нервите също така подхранват развитието на рак.

Учените от медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк и от Норвежкия университет по наука и технологии изследвали ролята на блуждаещите нерви, които се движат от мозъка към храносмилателната система, в рака на стомаха. Отрязването на нерва или употребата на ботокс забавят растежа на туморите или ги кара да реагират по-лесно на химиотерапията.

Започнали са изследвания върху хора, претърпели операция за отстраняването на рак на стомаха. Провеждат се тестове с ботокс и върху рака на простата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама