Доказано! Храната води до зависимост


Доказано! Храната води до зависимост
Снимка: iStock/Guliver

Международен екип неврофизиолози са открили поредните свидетелства, че храненето "включва" тези вериги нервни клетки в мозъка на страдащите от затлъстяване, които се асоциират наркотична зависимост.

Това разказали учените на поредната среща на Европейския колеж по невропсихофармакология.

"Днес много спорим за това, може ли затлъстяването да се нарече проява на "хранителна наркомания", но за жалост малцина се опитват да провеждат сериозни изследвания, насочени към установяване на истината. Получените от нас изводи говорят в полза на това, че центърът на удоволствието при пълните хора реагира по сходен начин на приема на храна, както мозъкът на наркоманите реагира на наркотиците", казва Орен Контрерас-Родригес от университета на Гранада (Испания).

Контрерас-Родригес и колегите му стигнали до този извод, като съпоставили как работи мозъкът при стройните хора и техните връстници, страдащи от затлъстяване. За тази цел учените събрали група от няколко десетки доброволци и им предложили да преминат тест в магнитно-резонансен томограф.

Когато участникът в експеримента лягал в скенера, неврофизиолозите му показвали картинки. На част от тях била изобразена апетитно изглеждаща храна, а на другите – неутрални предмети. Съпоставяйки измененията в работата на мозъка на пълните и слабите хора, учените се надявали да разберат има ли разлика в реакцията при вида на храна.

Оказало се, че снимките с храна предизвиквали реакция в съвсем различни области от нервната система – при стройните се включвали центровете за памет и условните рефлекси, докато при доброволците с наднормено тегло се активизирал центърът за удоволствие и оценка на ценността на храната. Нещо подобно протича в главите на наркоманите, обясняват учените.

Според Контрерас-Родригес по наличието на подобни връзки и аномално висока степен на активност може да се определи дали човек или дете са предразположени към пълнеене, и да им се препоръча да се придържат към диета.

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама