До колко кафета да пием на ден


До колко кафета да пием на ден
Снимка: Thinkstock/Guliver

Консумацията на кофеин, равен на четири кафета еспресо всеки ден, е вредна за здравето, особено при непълнолетните и при бременните жени. Това съобщиха от Европейската агенция по безопасност на храните в доклад за употребата на кофеин в Европа.

Дозата, която се препоръчва за употреба на стимулиращото вещество, е под 400 милиграма на ден за възрастен човек. "Приемането на кофеин от всякакви източници до 400 мг. на ден не предизвиква увеличаване на притесненията за здравето при здрави възрастни в общата популация, освен при бременни жени", посочват от агенцията.

"Рискът за здравето не е голям, но все пак съществува", коментира представител на агенцията по отношение на притесненията за приемането на големи количества кофеин.

Въпреки предупрежденията за употребата на кафе, здравните власти в Европа се притесняват най-много по отношение на енергийните напитки с кофеин, които се консумират основно от млади хора. Според данните 68% от младежите между 10 и 18-годишна възраст употребяват редовно енергийни напитки, като 12% от тях са сериозни консуматори.

От изследваните 13 европейски страни, Дания води класацията по консумация, като там 33% от хората употребяват кофеин над здравословните 400 мг. Следват ги Нидерландия с 17,6% и Германия с 14,6%.

Според данните кофеинът в енергийните напитки може да варира между 70 мг. на литър до значително по-големите 400 мг. на литър.

Източник: БГНЕС

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама