Детоксикираща диета без глутен


Детоксикираща диета без глутен
Снимка: Thinkstock/Guliver

Глутенът е протеин, съдържащ се основно в житото, ечемика, ръжта и овеса. Хората, страдащи от целиакия (цьолиакия) трябва да избягват глутена, защото той уврежда стените на червата Това от своя страна води до сериозни здравословни проблеми, включително понижен имунитет и потенциално недохранване. Хората с непоносимост към глутен често страдат от храносмилателни разстройства като подуване и диария, както и от чувство на изтощение и болки в ставите. Консултацията със специалист дава възможност да се избере подходяща детоксикираща диета, в която глутенът отсъства и неблагоприятните здравни симптоми намаляват.

Детоксикираща диета

Детоксикиращите диети прочистват тялото от токсините и отпадните продукти, натрупани поради лошо хранене или некачествени храни. Детоксикиращата диета без глутен изключва целия глутен от хранителния режим и дава на тялото време да си почине, да се възстанови и заздравее от възпаленията и увредите на стомашната стена. Хората с целиакия и силна непоносимост към глутена са изложени на риск от недохранване поради недостатъчното абсорбиране на хранителни вещества. Въздържането от глутен за 7 до 14 дни дава възможност да се установи дали именно глутенът е източник на симптомите.

Зърнени храни без глутен

Глутенът се намира в повечето най-популярни хлябове, зърнени закуски, бисквити, кексове и други храни, съдържащи въглехидрати. Съответно хората, пречистващи се от глутен, трябва да изключат тези източници от диетата си. Въглехидратите обаче са позволени за консумация и има няколко алтернативни варианти за зърнени продукти и брашна, които не съдържат глутен. Те включват храни, направени от бяло или кафяво оризово брашно, соево брашно, бадемово брашно и брашно от елда. Продуктите на зърнена основа, които не съдържат глутен, са съответно обозначени.

Вредни съставки

Глутенът се съдържа и в много продукти, за които може да не подозираме. Потенциалните опасни скрити съставки включват малц, скорбяла от неуточнен произход, набухватели. Неподходящи храни могат да се окажат и консервираните супи, бобовите култури, подправките и сосовете, както и някои зеленчукови продукти като например зеленчуковите шницели.

Добре балансирана детоксикация

Детоксикиращата диета без глутен дава възможност да се консумират здравословни, добре балансирани храни, богати на хранителни вещества. Плодовете, зеленчуците, крехките протеини като тези в месото и здравословните мазнини не съдържат глутен, особено когато са пресни. Етикетите на пакетираните храни като замразените зеленчуци и предварително сготвените ястия следва да показват дали съдържат сосове и подправки, съдържащи глутен.

Типичната детоксикираща диета без глутен трябва да има в основата си земеделски продукти, тъй като тези храни са с най-ниско съдържание на калории, съдържат много фибри и са богати на витамини и минерали, които са необходими за нормалното телесно функциониране. Високото съдържание на вода и фибри спомага и за регулирането на храносмилателната система по време на пречистването.

Източник: dieti.info

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама