Безплатни кардиологични прегледи за жени


Безплатни кардиологични прегледи за жени
Снимка: Thinkstock

По повод Международния ден на жената - 8 март, на 6 март в кардиологичните кабинети на ДКЦ "Алексадровска", ще се проведат профилактични безплатни прегледи за оценка на сърдечно-съдовия риск при жени.

Прегледите ще се извършват в приемно-консултативните кардиологични кабинети на ДКЦ "Александровска" (вляво от Арката) от 12:00 до 17:00ч. Направления по НЗОК не се изискват. Записването стават на телефон 02 9230 586.

Инициативата е организирана съвместно с работна група "Жени и сърдечно-съдов риск" към Дружеството на кардиолозите в България с цел да се повиши информираността на дамите за причините и рисковете от сърдечните заболявания (ССЗ), да се насърчат те сами да контролират заболяванията и да извършват профилактика, като се хранят и живеят здравословно. Доказано е, че повече от 50% от намаляването на смъртността от коронарни инциденти се дължи на подобрен контрол върху рисковите фактори и само 40% - на съвременните терапевтични схеми.

Специалистите апелират към нежния пол да познават по-добре, да ограничават или избягват при възможност тези рискове, да не допускат прекомерна употреба на солени и мазни храни, да не се обездвижват, да не пушат, (особено в комбинация с контрацептивни медикаменти), да не злоупотребяват с алкохол, да се стремят да не допускат психосоциален стрес, да лекуват хормонални нарушения и пр. Това би могло да отложи или да предотврати възникването на ССЗ, както и значително да подобри контрола им.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама