8 причини да започнете да си взимате студен душ


8 причини да започнете да си взимате студен душ
Снимка: iStock/Guliver

Почти всеки се наслаждава да си взима дълъг топъл душ след изморителния ден. Но всъщност се оказва, че студената вода има много ползи. Ето и 8 от тях:

1. Шокиращият фактор

Ако не се чувствате достатъчно смели, добрите новини са, че няма нужда изцяло да се къпете със студена вода. Всъщност е много по-полезно да завъртите само студеното кранче през последните няколко минути, давайки на тялото си естествен прилив на адреналин, който ще ви зареди с енергия.

2. Облекчаване на депресия

Хидротерапията е древна практика за подлагане на нашите тела на различни температури за терапевтичен ефект. Когато се потопим в студена вода, това увеличава притока на кръв към мозъка и засилва освобождаването на хормона норепинефрин, който естествено ни подобрява настроението.

3. За хубава коса

Много горещите душове не са полезни за вашата коса. Затова фризьорите препоръчват да я миете с хладка, за да предотвратите дехидратация и цъфтене.

4. По-бързо кръвообръщение

Нашето тяло естествено мигновено отговаря на студената вода: кръвта се изпомпва през нашите артерии, повишава се работоспособността на сърцето и на нашите жизненоважни органи се осигурява оптималното ниво на кислород. Което е добра новина за всяка част от тялото ви.

5. Дайте на метаболизма си естествен тласък

Когато много студена вода облива нашето тяло, това драматично увеличава метаболизма, което увеличава способността на тялото ни да гори калории.

6. По-гладка кожа

Мийте си лицето със студена вода всяка сутрин и ще забележите, че кожата ви е по-стегната и тонизирана.

7. Мускулно облекчение

Всички знаем, че трябва да поставяме студени компресии на изкълчения си крак или на ухапаното място, но ако си взимате студен душ след тренировка ще предотвратите появата на мускулни болки след интензивно натоварване. Превенцията е по-добра от лечението все пак.

8. Намалява стреса

Проучвания са показали, че студената вода драстично намалява нивата на пикочна киселина в тялото - основен фактор за стрес.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама