5 здравословни храни, които са опасни в големи количества


5 здравословни храни, които са опасни в големи количества
Снимка: Thinkstock/Guliver

За да се чувства и изглежда добре, всяка една жена трябва да води здравословен начин на живот. А това на първо място включва храната, която консумирате. Трябва да я подбирате внимателно, да не прекалявате със сладките и калорични изкушения и да залагате на здравословните храни,

Както всички знаем, изяждайки един цял шоколад или кутия с бисквити не е добро решение, ако искате да сте здрава и красива, но експертите твърдят, че прекаляването с някои здравословни храни може да бъде също толкова опасно. 

Няма нужда да изключвате тези храни от диетата си напълно, но избягвайте консумирането им в прекалено големи количества.

Ето и кои са тези храни:

Портокали и домати

Ще трябва да бъдете внимателни, когато консумирате тези храни, колкото и да са полезни. Повишеният прием на киселини, свързани с яденето на твърде много портокали и домати може да раздразни вашия стомах и да ви навреди. Затова експертите препоръчват не повече от две порции портокали или домати на ден и избягване на тези храни изобщо, ако имате чувствителен стомах.

Риба тон

Тази вкусна, нискокалорична и лесна за приготвяне храна е чудесна и здравословна добавка към салати и сандвичи. Въпреки това, ако ядете прекалено много риба тон, това може да доведе до повишени нива на живак, тъй като в тази риба са съдържа повече, отколкото в други. Прекомерният прием на живак може да доведе до проблеми със зрението, увреден слух и говор, липса на координация и мускулна слабост. Уверете се, че не консумират повече от 3-5 консерви риба тон на седмица и се опитайте да замените със сьомга, скариди, съветват лекарите.

Вода

Може би ще се изненадате, тъй като водата е извор на живот и всички лекари и специалисти съветват да пием по 2-3 литра на ден.

Но докато хидратацията е от ключово значение за доброто здраве, прекомерна консумация на вода може да доведе до водна интоксикация, казва Алън Габи, MD, автор на учебник по медицина. Това се случва, когато прекомерният прием на вода разрежда натрий в тялото, което води до необичайно ниско ниво на натрий в кръвта и това може да доведе до увреждане на мозъчната функция, дори смърт. 

Как да бъдем сигурни, че не прекаляваме с количеството вода? Проверете урината си: Ако тя винаги е прозрачна, трябва да намалите количеството вода, което консумирате.

Соя

Със сигурност соята може да помогне за контрол на нивата на холестерола и кръвното налягане, но ако се консумира в умерени количества. Прекалите ли с приема на соя, обаче, това може да доведе до желязо-дефицитна анемия. Също така, тъй като соята съдържа естроген-подобни съединения (изофлавони), консумацията на големи количества може да доведе до рак на матката. Затова внимавайте и не консумирайте повече от две порции на ден, дори по-малко.

Спанак

Тази вкусна, здравословна зелена храна има толкова много ползи за вас и за вашето здраве: спанакът е отличен източник на протеини, фибри, както и различни витамини и минерали. Зелената храна е с високо съдържание на лутеин, каротеноид, който може да помогне за предотвратяване на различни болести, някои дори свързани със загуба на зрението. 

Въпреки това, спанакът е с високо съдържание на оксалат, съединение, което може да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

Затова не прекалявайте с консумацията на спанак, колкото и да ви харесва. Намерете си други зелени заместители и редувайте храните.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама