Упражнения за дома и офиса


Упражнения за дома и офиса
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В XXI век човек отделя все по-малко време за движение и спорт. Един от характерните белези на забързаното високотехнологично ежедневие, изпълнено с напрежение и стрес, е именно липсата на време дори за елементарно раздвижване – приковани към стола и компютъра, поради спецификата на работата и модерния начин на живот, днес броят на силно обездвижените хора – особено в развитите общества – е огромен. Негативните последици върху здравето не закъсняват – пораженията от седенето пред компютъра на бюрото по цял ден са многообразни и комплексни, но най-тежко се отразяват на гръбначния ни стълб. Болките в гърба, кръста и врата поради статично натоварената гръбна мускулатура и изкривения гръбначен стълб са най-малките беди, които могат да ни сполетят. Износват се гръбначните прешлени, появяват се остеофити (шипове), сплескват се и се разместват междупрешленните хрущялни дискове. Нерядко това е съпроводено и с притискане на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб, а тъй като те инервират всички органи в нашето тяло, е напълно логична и появата на болки във всички части на тялото ни.

Доц. д-р Петър Динев предлага лесно и ефективно решение, което неутрализира тези проблеми в изданието „Упражнения за дома и офиса“ (ИК „Изток-Запад“). Повече от 20 години Динев разработва различни видове комплекси упражнения, които днес са обединени под названието флексспайн. Понятието произхожда от английските думи flexible – гъвкав, и spine – гръбначен стълб, т.е. буквално „гъвкав гръбначен стълб“. Тази специална фитнесгимнастика се състои от физически, дихателни, релаксиращи и стречинг упражнения с елементи на медитация и е комплексна система за тренировка на цялото тяло, като акцентът пада върху развитието на гъвкавостта на гръбначния стълб.

Подробно и нагледно представената от автора флексспайн гимнастика е предназначена за самостоятелна подготовка у дома и на работното място предимно за хора, седящи на бюрото и пред компютъра. Специалните упражнения биха били от полза и на тези, които седят зад волана, над операционната маса, на масажисти, стоматолози, домакини, шивачи… Подзаглавието на книгата –„Флексспайн гимнастика за седящи пред компютъра и с болки в гърба и кръста“ – подсказва достатъчно ясно каква е основната цел на автора: да помогне в установяването на динамично равновесие и усещане за комфорт, здраве и сила в тялото, чрез целенасочено и системно изпълнение на специфични упражнения.

В предговора на „Упражнения за дома и офиса“ Динев пише: „Флексспайн гимнастиката не е магическа система и не гарантира вечно здраве и младост, но тя може да помогне да изглеждате винаги стройни, пластични, елегантни и заредени с добро самочувствие и тонус и да повиши качеството на вашия живот. С възрастта хората се променят, но изглеждат стари не толкова заради появилите се бръчки по лицето им, а преди всичко заради обездвижването, втвърдяването и сковаването на гръбначния им стълб. А един човек с изправено тяло, с гъвкава и пластична фигура никога не изглежда стар.“

Не по-малко ефективна е флексспайн гимнастиката и за занимаващите се с високоинтензивен спорт и танцово изкуство, както и за всички, които изпитват болки в кръста, гърба и врата. Тя е много подходяща и за хората от третата възраст, които макар вече да не работят, имат нужда да поддържат гръбначния си стълб гъвкав, еластичен и изправен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама