Най-лошите съвети на фитнес инструкторите


Най-лошите съвети на фитнес инструкторите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Колко от вас се доверяват на треньорите и инструкторите в залата? Истината е - всички.

Очакваме от тях да ни изготвят най-добрата програма, която да ни помогне да се сдобием с мечтаните форми и им вярваме безрезервно.

Понякога, обаче, хранителните съвети, които ни дават и упражненията, които ни препоръчват, могат да се окажат неправилни, дори опасни за нас.

Експерти споделят някои от най-лошите съвети, давани от треньори на техните клиенти:

Хапнете нещо сладко преди тренировка

Заблудата, че сладкото ще ви даде енергия, за да издържите на една изтощителна тренировка, продължава и се чува дори от фитнес инструкторите.

Това е един от най-често срещаните съвети, които всъщност ако се замислим, ще осъзнаем, че не е много точен.

Да, може би един шоколад или друго сладко изкушение ще ни зареди с енергия, но тя ще е за кратко. В последствие ще се получи увеличена секреция на инсулин и увеличено ниво на кръвна захар, което може да предизвика умора, да ви се доспи и да бъдете принудени да прекратите бързо тренировката. А дори да не го направите, колко ефективна ще е тя ?

Същото действие имат и спортните напитки със захар, така че внимавайте какво консумирате във фитнеса.

Не правете стречинг, защото ще отпуснете мускулите си и те ще станат по-слаби

Някои фитнес инструктори са на мнение, че ако искате да имате стегнати мускули, не трябва да правите стречинг. До тук добре, но знаете, че всъщност напомпаното състояние на мускулите не е полезно, а когато е комбинирано с липса на стречинг, се възпрепятства нормалното състояние и възстановяване на мускулите.

Истината е, че стречингът преди и след тренировка е полезен и ако вашият треньор е добър, би трябвало да ви го препоръча, тъй като ще спомогнат за възстановяването на мускула от тежкото натоварване, допринася за по-доброто състояние на мускулите и сухожилията.

Може да ядете каквото поискате след една добра тренировка

Направихте си упражненията, положихте усилия, измъчихте се, а сега нека се възнаградите с една огромна порция пържени картофки, а защо не и сладка торта за десерт? И ако инструкторът ви се съгласи с това и дори ви посъветва да го направите, то значи не сте попаднали на когото трябва.

Да, вярно е, че след тренировка гликоген депата в мускулите са изчерпани и може да похапнете въглехидрати, които да запълнят депата и няма да се натрупат в подкожни мазнини. Но това не означава да нападнете всички калорични бомби в хладилника (пържени храни, сладки изкушения, банички и т.н.)

Ако се тъпчете с подобни въглехидрати и мазнини след тренировка, то най-вероятно ще възпрепятствате доброто възстановяване.

Вместо това, може да се зарадвате с вкусна плодова салата.

Колкото по-дълги и изтощителни са тренировките, толкова по-добри са резултатите

Вярно е, че фитнес инструкторът ви ще иска да се представи добре и да ви вкара в перфектна форма. Но когато ви казва: "Трябва да тренираш по-често и по-дълго време!", все пак се замислете.

Добрите резултати и напредъкът в спортните занимания зависи от множество фактори. Не искате да се изтощите до припадък и после да се възстановявате дълго време. Посещенията в залата до 3 пъти седмично са напълно достатъчни, като не забравяте, че тренировките са важни, но не по-малко важни са доброто възстановяване, хранителния режим и последователността в натоварването.

Без болка, няма напредък

Чували сте думите "No pain, no gain" (Без болка, няма напредък) от много световно известни треньори и атлети, нали?

Това не означава, че трябва да тренирате до болка, а на следващия ден да продължите, въпреки че сте като "размазани".

Мускулната треска, макар и нормална след по-голямо натоварване, не е показател за добра тренировка, а по-скоро знак за липса на постепенност.

Ако вашият инструктор е наистина добър, той ще ви изготви балансирана фитнес програма, която да минимизира риска от травми, болки и неприятни усещания от тренировките.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама