Вдъхновяващи цитати на Махатма Ганди


Вдъхновяващи цитати на Махатма Ганди

Махатма Ганди - един от най-известните борци за човешки права, не се нуждае от дълго представяне. Той е духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната, заради което е наречен още "Баща на нацията“. Ганди вярва в силата на доброто и любовта. Както гласи една от най-известните му реплики: "Бъди промяната, която искаш да видиш в света!"

"Слабият не може да прости. Опрощението е качество на силния!”

"Да загубиш търпение означава да загубиш битката."

"Когато съм отчаян, си спомням, че в цялата световна история истината и любовта винаги са печелили. Имало е тирани и убийци, и за времето си може би са изглеждали непобедими, но но накрая винаги биват сразени. Винаги си спомняйте това.”

"Живей, като че ще умреш утре. Учи се, като че ще живееш вечно."

"Дори и най-незначителната лъжа разваля хората така, както капка отрова разваля цяло езеро."

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.”

“Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.”

“Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде наред.”

“Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.”

"Разликата между това, което правим и това, което бихме могли да направим, е достатъчна за решаването на повечето проблеми в света."

"Нашето величие като човешки същества не е толкова във възможността да променяме света - това е мит на атомната ера, - а е в това, че сме в състояние да променим самите себе си."

“Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”

“Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама