Твоят подарък


Твоят подарък
Снимка: iStock/Guliver

Може би и ти си една от тях. Аз също бях и все още съм, но малко.

Всеки ден се променям по малко. Отново се завръщам към себе си. Направи го и ти. Това е най-хубавият подарък, който можеш да направиш за себе си и другите. Поръчай си го смело и то точно сега.

Само ти знаеш най-добре, какъв е твоят подарък. Нещото, което ще те накара отново да извикаш: „Йеееее супер!“. Да скочиш на крака и да си кажеш: „Точно това е което искам да правя, това ми носи удоволствие. Каквото и да ми коства няма да го изоставя отново“. Погледни навътре в себе си !

Виж се, като малкото момиченце, което скачаше на ластик пред блока. То обожаваше да рисува, да пее, да танцува, да мечтае, да се смее безгрижно, да тича босо, да облизва шоколада от тортата, да се фръцка пред огледалото с обувките на мама и да си слага червило.

Виж къде си ти сега. Останало ли е нещо от това момиченце?

Сега си сериозна, вечно загрижена майка, която едвам смогва да се грижи за децата си и къщата. Камо ли да погледне себе си. Какво остава за червило и токчета, та ти нямаш време дори да поспреш за секунда.

Постоянно гледаш само в децата. Добре ли се нахраниха, да не би да им е студено. Тичаш с тях по площадки, до магазина, готвиш, вършиш цялата къщна работа и …… така до следващия ден. За да се качиш отново на своята въртележка.

А може би си работеща майка. Постоянно бързаща, да остави детето на градина и да хукне към офиса. На обяд може би си позволяваш по някоя салата, ако има време, но не май по добре да довършиш нещо и да хапнеш пред компютъра ядки или активия. Може пък най-после и тези 3-4 кг. да изчезнат. Все не успяваш нито да си свършиш работата, нито да си починеш. Оф довечера на всичкото отгоре и гости сте поканили. Как ще смогнеш ? Не зная ….

А така ти се ще да поспреш за миг, да не се опитваш да бъдеш повече, перфектна майка, жена преуспяваща в кариерата, интересен събеседник, грижовна съпруга, изслушваща и даваща съвети приятелка и още много други роли в които сама си влязла, но копнееш да избягаш и да останеш просто ти.

Всъщност може да си на 25 г. все още свободна, неомъжена. Току що започнала работа, там където са те взели. Нищо, че ти си мечтаеше да се занимаваш с нещо съвсем различно. Просто само тази фирма ти предложи работа. Та животът е пред теб. Все някога ще работиш, това за което мечтаеш.

Може да си прекалено самоуверена и амбициозна кариеристка, смятаща, че по пътят към върха не ти е нужен нито съпруг, нито деца, да не говорим за хобита. Всичко може да почака.

Възможно е да си дори пенсионерка. Отдавна забравила, своите мечти. Отдадена изцяло на деца и внуци. Постоянно готова да им помага. Загубила себе си в грижата за другите. Или напротив забравена от деца и внуци, пръснати в чужбина. Забравена и от самата себе си.

Може да си самотна, разведена жена, която вечер се прибира и далеч от хорските очи, заравя лице във възглавницата и плаче. Недоумяваща защо и как е стигнала до тук. Нима това е животът ?

Която и да си ти, зная, че искаш да поспреш за миг и да бъдеш отново такава, каквато беше на 18 г. Окрилена от своите мечти и желания, хобита, ентусиазъм и страст, които влагаше във всичко.

Няма значение на колко години си в момента. Важното е да потърсиш себе си и да се откриеш точно сега.

Остави всичко, каквото и да правиш в момента, колкото и да е спешно и намери смелостта да потърсиш и чуеш отговора на въпросите:

За какво мечтаех ? Какво обичам да правя? И започни, просто започни. Обещай си, че този път ще бъдеш наистина себе си.

Може би мечтата ти е била да бъдеш художник ? Тогава бъди ! Зная, че веднага ще ми кажеш: „ Но как аз никога не съм учила изобразително изкуство, все пак имам сигурна работа.“

Това няма значение, всичко това са просто оправдания . Никога не е късно човек да преоткрие и последва мечтите си.

Започни да отделяш време за себе си. Рисувай, радвай се на това, което сътворяваш. Можеш дори да се запишеш на курс по живопис, но започни да правиш това, което си искала.

Има и друго. Когато нещо идва от душата ти, дори няма нужда да учиш нищо повече. Душата ти знае всичко, което й е нужно за да сътвори най-красивите картини на Земята, нищо, че никога не си учила или завършила живопис. Коя школа може да ти даде по-ценни уроци от тези на сърцето ти ? Просто върши това, което обичаш от цялата си душа, дай му цялата си любов и ще сътвориш наистина приказни картини. Така е със всичко.

Виждам скептичната ти усмивка и негодувание. Чувам мислите ти, които отчаяно крещят: „Та аз нямам време, ами децата, какъв ти курс, кой ще ги гледа, само това остава и без това едвам смогвам?“ В същото време частица от теб изгаря от нетърпение да тръгне по пътят за който е мечтала от дете. Колко хубаво би било наистина. Да вършиш това за което сърцето ти копнее.

Ще видиш, че нито семейството ти, нито света ще се срине без теб.

Подари си свободно време и следвай мечтата си. Бъди същата млада и самоуверена жена, готова на всичко за да се чувства щастлива. Бъди спонтанна, позволи си отново да се радваш на всичко, както преди.

Помниш ли как тичахте с приятелките ти под дъжда и се заливахте от смях ? Как танцувахте до припадък и си споделяхте толкова много неща. Къде са тези момичета сега ? Може би са се превърнали в същите забързани, омърлушени и угрижени жени.

Потърси ги. Излез с тях. Допусни ги отново до сърцето си, но не тези, а предишните ентусиазирани и всеотдайни приятелки, готови да те изслушат и помогнат по всяко време.

Не говорете за грижите си в момента, за разделите, разочарованията, децата, работата. Спомнете си това, което сте искали един ден да бъдете и направете всичко възможно да стигнете там. Може да е трудно, но не и невъзможно.

Всичко зависи от нас. Ти избираш как да продължи животът ти. Да работиш нещо сигурно, без хъс и ентусиазъм, просто защото няма как … Напротив винаги има как и ти го знаеш. Просто ти е нужно малко време за да скочиш отново. Да си припомниш коя си и да последваш мечтите си.

Зная, че един ден ще бъдеш наистина благодарна, не на мен, а на себе си, че си се осмелила да ми повярваш и да направиш това, което направих и аз.

Спомни си всички любими неща: пеене, рисуване, писане, танцуване, фотография, разходки, спорт, каквото и да е. Просто му се наслаждавай. Отиди там, където винаги си искала да бъдеш може да е Флоренция или на другия край на света, няма значение. Пак е възможно.

Какво те спира да се радваш на живота, не виждаш ли че всеки миг ни е подарък, и то безценен ? В тази секунда хиляди хора се раждат и хиляди умират. Точно сега хиляди хора решават дали да следват мечтите си или да останат в посредствеността завинаги.

Не бъди от тях ! Рискувай и ще се убедиш, че всичко може да се случи, така, както си го представиш, дори много по-добре.

Намери това, което те кара да бъдеш щастлива, върни се към любимите си хобита и животът ти ще промени посоката си. Ще се почувстваш отново жизнена и изпълнена с енергия.

Ако решиш да следваш мечтите си можеш да разчиташ на мен.

Готова съм да те насърчавам и след това заедно да се радваме да успеха ти.

Отвори подаръкът си, възможно най-бързо и се наслаждавай на живота си !

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама