9 навика, за които бъдещото ви Аз ще ви бъде благодарно


9 навика, за които бъдещото ви Аз ще ви бъде благодарно
Снимка: Thinkstock/Guliver

Нещата, които правим днес, влияят на нашето бъдеще. Като общество, придържащо се към максимата "живей за момента", е важно за нас да оценим какви навици сме придобили и какъв резултат ще дадат в бъдещето ни.

Да, знаем, че трябва всеки ден да си мием зъбите по 3 пъти, да не пушим, да носим слънцезащитен крем. Въпреки това има няколко други навици, които би било добре да започнем да усвояваме, защото те ще ни бъдат полезни не само днес, но и за години напред.

Това е десетилетие на приспособяване и развитие. Ние сме едновременно достатъчно млади, за да променяме характера и поведението си и достатъчно възрастни, че да направим тези промени значими.

Изборите, които правим сега, бавно започват да пускат корени в основите на нашия характер. Ето някои от навиците, за които бъдещото ви Аз ще ви благодари, че сте придобили:

1. Знаенето на разликата между това, което искате, и онова, от което наистина се нуждаете

Прекалено често харчим пари за неща, от които смятаме, че имаме нужда, но всъщност бихме били добре и без тях. Убеждаваме себе си, че ако стоим в лоша връзка, може да я поправим.

Има голяма разлика и между това, което искаме, и това, което заслужаваме. Понякога животът ни дава това, от което се нуждаем, вместо онова, от което си мислим, че искаме. А друг път пък не получаваме това, което искаме, защото не го заслужаваме.

Научете се да се доверявате на вселената и да вярвате, че тя прави това, което е най-добро за вас. Понякога не ни е дадено онова, което искаме, защото нещото, от което наистина се нуждаем, е някъде наблизо.

2. Ползата от съмнението

Има разлика между това да си предпазлив и това да си постоянно измъчен и апатичен. Да, светът ще ви нарани. Хората ще се възползват от вас и ще ви прецакат. Въпреки това, ако живеете живота си, без да си позволявате да покажете уязвимост, ще пропуснете много шансове. Не отписвайте хората прекалено рано - дайте им възможност да покажат истинската си същност. Доброто в света и много повече от злото.

3. Да се научим да минаваме през лоши моменти по здравословен начин

Някои хора се оплакват, други се изолират, трети пък пият. Да си намерите здравословен механизъм, който да ви помогне да се справиш в кофти ситуации, е много важно, защото животът постоянно ще ви подхвърля трудности. Когато остаряваме, проблемите не спират - просто се променят. Ако се изолираме или пък се напиваме всеки път, когато на пътя ни застане пречка, само ще влошим положението си и ще си създадем допълнителни и излишни ядове.

4. Намерете си упражнение, което едновременно с това е и терапия

Да си намерите упражнение, което може да използвате като бягство от реалността - било то за успокоение след тежък ден или за намиране на път към себе си след тежка ситуация - е по-добър вариант от всеки терапевт.

5. Работете със страст и никога не се предавайте

Винаги вървете уверено и безстрашно в посоката на мечтите ви и не позволявайте на никого да ви забави! Както Джим Кери е казал: "Не можеш да се провалиш в нещо, което не искаш, затова бъди смел и пробвай да правиш нещо, което обичаш". Не може да оставите нищо на света, ако не сте склонни да довършите това, което сте започнали.

6. Научете се да казвате "не"

Приятелите, семейството, работата, обществото… всички искат нещо от нас. Да се научите как и на какво да казвате "не“ е основна съставка в рецептата за щастлив живот. Времето ни тук е ограничено, не трябва да пропиляваме и миг с хора и неща, които не ни правят щастливи.

7. Приемете самотата

Независимо дали сте тръгнали да си купите нещо за ядене, или сте на лов за партньор, придобиването на способността да прекарвате време сами със себе си е много важно. Зависимостта никога не е нещо добро, но да зависите от друг човек може да ви унищожи. Да се научите да сте щастливи сами ще ви позволи да достигнете до любов към самите себе си, която никой друг човек не може да ви даде.

8. Мислете сам

Преди да започнете да защитавате дадена теза, се уверете, че не се чувствате по определен начин само защото обществото ви го налага. Мислете сам за себе си, не се подчинявайте на нормите. Това, че мнението ви се различава от това на останалите, не го прави грешно. Не се страхувайте да мислите извън рамките.

9. Оставете нещата, които не можете да контролирате

Хората прекарват години от живота си, мислейки за неща, върху които нямат контрол, и това ги прави нещастни. Винаги ще има неща извън нашия контрол, колкото и да се опитваме да се убеждаваме в обратното.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама