10 часа по улиците в кожата на жена


10 часа по улиците в кожата на жена

Видео, показващо коментарите на мъжете по улиците на Ню Йорк когато край тях преминава млада жена, се разпространи светкавично в интернет пространството, след като бе качен в YouTube.

Филмчето показва актрисата Шошана Робъртс, която се движи по улиците на Манхатън, облечена с черни джинси и тениска, и която постоянно е обект на различни подмятания от страна на мъжете наоколо. Тъй като тя не отговаря, забележките стават груби и неприятни.

Филмът, озаглавен "Десет часа по улиците на Ню Йорк в кожата на жена", е гледан над 14 млн. пъти. Той показва как в един момент мъж започва да се движи успоредно до нея в продължение на пет минути, като накрая страхът й започва да се усеща физически.

Според организаторите на този социален експеримент за десетте часа по улиците на града, актрисата е била обект на стотина подмятания, които се третират като вербален тормоз.

В тях не се причисляват подсвиркванията, втренчените погледи и намиганията. След пускането му в УouTube актрисата е получила е немалко заплахи, но тя е доволна, че повечето реакции са все пак позитивни. Все пак я сподели, че ще й се наложи да отиде в полицията, защото е получила доста заплахи за физическо насилие, включително и смърт, и не се чувства в безопасност.

С този филм организацията Hollaback!, която го прави, иска да покаже, че жените, етническите малцинства, хомосексуалистите и транссексуалните са изложени най-много на тормоз на улицата.

Филмът е осъществен от Роб Блис, който снима с камера, скрита в чантата му, а самият той се движи пред актрисата. Той споделя: "Много бързо можете да започнете да се чувствате превърнат в предмет и това е гадно". От своя страна Шошана Робъртс обяснява, че такъв тип тормоз по улицата е всекидневен и обичаен за нея. "Тормозят ме когато се усмихвам, тормозят ме когато не се усмихвам. Тормозят ме бели мъже, черни мъже, латиноси".

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама