Алис Хофман: Романът ми е любовна песен за Ню Йорк


Алис Хофман: Романът ми е любовна песен за Ню Йорк

Алис Хофман е американска писателка, автор на повече от петнайсет романа, станали бестселъри по целия свят. По някои от тях са направени успешни филмови екранизации („Приложна магия”, „Речният цар”, „Аквамарин” и др.). В България са издадени романите й „Ледената кралица“ и „Пазителките на гълъбиците“.

Още с излизането си в САЩ новият роман на Алис Хофман „Музеят на необикновените неща” превзе литературните класации и се нареди сред финалистите за най-добър исторически роман на Goodreads.com.

Хофман преплита присъщите си магия, романтика и майсторски разказани истории, за да събере Корали и Еди - две напълно различни души, намерили пътя един към друг през бурното първо десетилетие на ХХ век в Ню Йорк.

Откъде дойде идеята за „Музеят на необикновените неща“?

Алис Хофман: През 2011 г. с мой приятел разговаряхме за пожара в текстилната фабрика „Трайангъл“ . Навършваха се сто години от този инцидент и той ми предложи да напиша статия по повода. И двамата бяхме разстроени, че събитието не се споменава вече в учебниците ни по история. Щом се заех да правя проучването, започнах все повече и повече да се интересувам от пожара и от този период.

Два действителни пожара всъщност са описани в книгата – в текстилната фабрика „Трайангъл“ и в лунапарка „Дриймленд“. Какво Ви накара да ги включите?

А. Х.: Не мислех да включвам пожара в лунапарка „Дриймленд“, но след като осъзнах колко близки са по време, ми се стори добра идея да го спомена, тъй като това са и двата пожара, които променят Ню Йорк.

Изглежда сякаш Ню Йорк също е един от героите в книгата.

А. Х.: Точно така. За мен това е като любовна песен за Ню Йорк. Направих огромно проучване само за Ню Йорк, какъвто е бил през 1911 г. След това трябваше просто да продължа да пиша и да оставя героите да оживеят. Един от подходите ми беше да изследвам какво значи да си имигрант тогава и сега и едно от страхотните неща, които направих в това проучване, беше да отида до етнографски жилищен комплекс в Долен Ийст Сайд – това е място, което трябва да посетите, ако ходите в Ню Йорк. Там има организирани разходки, по време на които ти разказват за миналото и за историята. В същото време имаш чувството, че все още има имигранти, които идват в този район и същата история се повтаря отново и отново с различни етноси и културни групи. Историята на героите ми е все пак история за имигрантите в Америка.

„Музеят на необикновените неща“ е втората Ви книга с еврейска тематика. (Първата е „Пазителките на гълъбиците“ (ИК „Кръгозор”). Поради каква причина?

А. Х.: Самата аз все повече се интересувам от собственото си минало и от историята на евреите. Също така имам роднини в Израел. Синът ми бе студент по археология и работеше на разкопки там, така че се почувствах някак по-близо до Израел и до миналото.

Корали, Вашата главна героиня в романа „Музеят на необикновените неща“, е дъщерята на импресарио и шоумен. Ако можехте да участвате в някакъв вид атракцион, какво изпълнение бихте искали да имате?

А. Х.: Много бих искала да работя с животни - кучета, слонове, коне, но само без големи котки – не съм достатъчно смела за това. Но най-вероятно бих била гадателка. Това е истинското ми призвание.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


  • Дневна нумерологична прогноза за 22...
    Дневна нумерологична прогноза за 22 май 2024

    Това е денят, от който са направени мечтите. С вашите таланти и стремеж да създавате неща и случващото се с 22 вибрации днес, небето е границата. Предвид огромния ви запас от ресурси, само Бог знае какво сте способни да постигнете. Поставете си цели, съберете екипа си и го направете така, както никой...

  • Кой има имен ден днес, 22Чес май, 2024...
    Кой има имен ден днес, 22Чес май, 2024 г.

    На днешния ден - 22 май 2024 г. - празнуват хората със следните имена - Владимир, Владимира, Владо, Владко, Влади, Владина, Владилен, Владилена, Мира, Миро. Честит имен ден! Името Владимир много популярно както в България, така и в Русия. Има славянски произход. на днешния ден почитаме паметта...

  • Любовно пожелание за 22 май 2024 според...
    Любовно пожелание за 22 май 2024 според зодията

    Вижте какво е любовното ви пожелание според зодията за 22 май 2024.  Овен "Когато осъзнаеш, че искаш да прекараш остатъка от живота си с някого, искаш останалата част от живота ти да започне възможно най-скоро.“ "Когато Хари се срещна със Сали" Телец "Сънувах любовта и се влюбих в този...

  • Късметче за всяка зодия за 22 май 2024...
    Късметче за всяка зодия за 22 май 2024

    Вижте какво е късметчето ви за тази сряда, 22 май 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Истинският късмет се падна на вас - здраве. Телец Ще научите новина, която дълго време сте чакали. Близнаци Няма не се отървете от здраве, късмет и пари. Вижте още: Най-щастливият ден от седмицата...

  • Хороскоп за днес, 22 май 2024...
    Хороскоп за днес, 22 май 2024

    Научете какво ви очаква тази сряда, 22 май 2024, според зодията.  Овен Отношението на един приятел може да повлияе на живота ви по най-добрия начин, Овни. Приятелите могат да ви помогнат да поставите нещата в по-добра перспектива и да ви накарат да промените начина, по който взаимодействате...

  • Здравословни спаначни палачинки...
    Здравословни спаначни палачинки

    Тези овесени палачинки със спанак са здравословни и вкусни. Имате нужда само от 20 минути, за да приготвите порция от тези невероятни палачинки и да се насладите на полезната си закуска. Необходими продукти за спаначените палачинки: 1 чаша (90 г) овесени ядки щипка сол 1 чаена лъжичка захар...

виж всички виж всички
Реклама