Клуни иска среща с Меркел


Клуни иска среща с Меркел
Снимка: Getty Images/Guliver

Джордж Клуни иска да се срещне с канцлера Ангела Меркел и мигранти в Германия. Клуни говори пред журналисти на откриването на кинофестивала в Берлин.

"Берлинале"-то, което ще продължи 11 дни и е един от трите най-престижни европейски фестивала, започна с прожекция на "Hail, Caesar!", режисиран от Братя Коен и с Клуни в главната роля.

Клуни пристигна за откриването заедно с жена си Амал, която е родена в Ливан и е известен защитник на човешките права.

Актьорът изрази желанието си утре да се срещне с Меркел, а отделно от това и с група бежанци, "за да поговорим и попитаме какво можем да направим, за да помогнем”.

Берлинският фестивал съдържа в програмата си няколко филма за миграционната вълна към Европа, но според Клуни на американската киномека Холивуд ще й трябва време, за да насочи вниманието си към такива истории.

"Лошото нещо на филмовата общност е, че повече реагираме на ситуациите, отколкото да заемаме водеща роля. Новините трябва да продължат да идват, после се пишат сценарии и са нужни няколко години преди да има филми за тези истории. За тематичен филм също така е нужен повод – отделен герой или причина”, заяви Клуни.

Предвид факта, че в Германия и цяла Европа миналата година пристигнаха 1,1 милиона мигранти, темата е сериозно засегната в рамките на кинофестивала.

Стотици безплатни билети ще бъдат дадени на търсещи убежище, а посетителите ще имат възможност да участват в многобройни благотворителни инициативи.

Италианският документалист Джанфранко Роси ще участва в основното състезание с „Fire at Sea” („Огън в морето”) – филм за средиземноморския остров Лампедуза, посрещнал голям брой мигранти.

"Златната мечка”, главната награда на фестивала, ще бъде връчена на 20 февруари. Журито тази година е оглавявано от трикратната носителка на "Оскар” Мерил Стрийп, а в него още е и британският й колега-актьор Клайв Оуен.

Според Оуен, целта на журито е да награди някой, чиято кариера ще има полза от приза и той ще му даде възможността да прави други важни филми.

Миналата година наградата отиде при иранския дисидент Джафар Панахи за филма му „Такси”, направен тайно от властите в Техеран. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама