Жени от непознати светове: Цената на красотата за жените-жирафи


Жени от непознати светове: Цената на красотата за жените-жирафи

Красотата винаги е била много субективно понятие и това лесно може да се види, ако се върнем назад в историята на човечеството. В нашата рубрика "Жени от непознати светове" днес ще обърнем внимание на традициите, ежедневието и причудливите разбирания за красота на племето "Падонг". Макар на много хора да не им говори нищо това име, жените от тази общност са известни в цял свят като "жирафи".

Племето "Падонг" обитава високо плато в Източна Бирма и жителите му наброяват около 7000 души. Голяма част от жителите на племето са емигрирали в Тайланд, където дамите изкарват прехраната си от туристическото любопитство към металните пръстени, увити около шиите им.

Още като съвсем малки, 5-годишните момиченца получават първата си месингова спирала. Когато детето порасне, тя се заменя с по-голяма. И така, докато една млада жена навърши 25 години и е време да се задоми, тя вече има 9 килограма украшения, което се равнява на 30-35 см. дължина на шията. Смята се, че колкото повече пръстени има една жена, толкова по-заможна и осигурена е, а това на свой ред е гаранция за успешна женитба. Разбира се, тази своеобразна красота крие и доста неудобства - жените могат да пият вода само със сламка, движението им е затруднено и небалансирано заради тежестта, гласът им също се променя значително.

Не е много ясно откъде е тръгнал този обичай, но хипотезите за възникването му са няколко. Една от версиите е, че навремето това била своеобразна защита от зъбите на тигрите, които често нападали селата в търсене на плячка. Друга версия сочи, че по този начин мъжете от племето "белязвали" жените си, за да не ги крадат чуждоплеменници.

Както при всяко друго затворено общество, и "Падонг" има своите характерни закони. В селищата на племето рядко могат да се видят мъже, защото те почти денонощно обработват оризовите полета или са на лов в джунглите. Жените пък се занимават със занаяти и тъкане, а поради големия интерес към тях занаятите и туризмът са основен източник на доходи. Според обичаите на племето, ако жена изневери на мъжа си, то гривните на врата се отрязват и клюмналата изведнъж от тежестта си глава предизвиква бавно задушаване.

Всъщност, най-важният въпрос е как така вратовете на жените се разтягат до такава дължина и дали това се дължи на деформация на прешлените или на връзките между тях. Направените в лаборатории рентгенови снимки разбулват мистерията около жените-жирафи - те установяват, че гръдният кош се смъква максимално поради тежестта на украшението, което прави врата да изглежда необикновено дълъг.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама