Защо децата учат по-лесно чужди езици


Защо децата учат по-лесно чужди езици
Снимка: Thinkstock/Guliver

Известен е фактът, че децата по-лесно запомнят чужди езици, отколкото възрастните. Ако и вие сте във втората група, вероятно сами сте се убедили в истинността на това твърдение. Но защо е така? Учените имат интересно обяснение за това.

От една страна, запаметяването на чужди думи при децата е по-лесно, тъй като в техния мозък много по-лесно и бързо се образуват нови връзки между невроните, съхраняващи новата информация. Работата обаче не е в това.

Оказва се, че малчуганите запомнят бързо отделни думи, тъй като ги възприемат естествено, като елемент на общуването, а не се впускат в анализиране на новопостъпващата информация, както правят възрастните.

Затова, попадайки в чуждоезикова среда, те усвояват непознатия речник съвсем лесно. За разлика от децата, ние полагаме изключително много усилия, за да запаметим отделните думи, което, колкото и абсурдно да звучи, повече пречи, отколкото помага. До този извод учените стигнали след провеждането на нови изследвания, резултатите от които са публикувани в списание PLoS ONE.

В проведеното проучване участие взели две групи от възрастни доброволци. Те били накарани от учените да слушат нови за тях думи, които всъщност не означавали нищо. Думите представлявали безсмислено съчетание на букви, предварително измислено от провеждащите експеримента специалисти. Едната група възрастни били помолени просто да слушат „новите“ думи, без да вникват в тях и без да се стремят да ги запомнят. За да не бъдат прекалено концентрирани, през това време учените им прожектирали видео с цветни пъзели. Другата група доброволци били помолени да се опитат да запаметят непознатите за тях думи.

Резултатите били изненадващи – първата група, участниците в която били по-разсеяни и неангажирани с процеса запаметяване, демонстрирали по-добри резултати.

В същото време тези, които се опитвали да запаметят измислените от изследователите думи, демонстрирали доста по-лошо усвояване на новата информация. Този експеримент доказал, че запаметяването на нови данни зависи от начина, по който се случва то.

 

Редактор: Анна Маринова

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама