За кърменето с преодоляно отвращение


За кърменето с преодоляно отвращение
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българският хелзински комитет (БХК) ще заведе дело срещу столичен мол, чиято охрана е забранила на майка да накърми своето дете. Исковата молба ще бъде срещу търговския център и магазина, от който тя е била изгонена.

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно“, обяснява Деница Панайотова, цитирана от БХК.

Ето и какво смята нашата колежка Евгения Гигова, Actualno.com:

Жена бе скастрена, тъй като си е позволила да кърми детето си в мол, на обществено място. Какъв ужас, ама имало стаички, ма може ли такова нещо: цица, мляко, ревящо бебе…

Признавам си, че препрочитайки предоставената информация няколко пъти се замислих дали пък майката просто не е разкъсала блузата си, замятайки гърда и набутвайки я грубо в устата на бебето, което започнало да лочи така лакомо, че кърмата се разпръскала в кафето и по лицата на нищо неподозиращите посетители и така привлякла погледа на всички наоколо…

Всъщност при кърмене бебето захапва цялата ареола на гърдата, а отстрани този акт изглежда така сякаш тя е гушнала бебето си. Освен това майката е кърмила бебето си дискретно. Със сигурност не е била по-разголена от умишлено извадилите си гърдите жени с една друга, много по-неморална цел.

Останалото е в главите на възмутилите се наблюдаващи: техният личен комплекс, дължащ се на тесногръдие или съответното възпитание.

Живеем в най-информационния век от цялата история в човечеството и може би знаете, че кърменето е най-доброто, което една майка може да даде на детето си, защото раждането някак природата го е установила – иска не иска, ражда, след като е решила да запази бебето, докато кърменето е въпрос на личен избор. И във време на почти умираща екология, пестициди, Е-та, повярвайте - и един ден кърмене е огромно богатство за детето.

И моля ви, не го сравнявайте с други физиологични нужди, абсолютно ясно е, че са много далеч една от друга - и като естетика, като необходимост и резултат.

И не, тази жена не е искала да развява гърдите си (в онзи смисъл, в който повечето възмутени гледат порно вечер, например), със сигурност, тя просто е откликнала на нуждата на бебето си.

Майката е една хормонално дисбалансирана жена, кърмещата – също. Това е факт, но всъщност само тя е реагирала напълно адекватно. Детето се е разплакало и тази майка, вместо да му е бутне биберона, е сложила детето на гърдата си. На подобна, на която и вашата майка ви е слагала, надявам се. И това е най-нормалното нещо, което е могла да направи. А сеирджиите явно не са издържали на напъна и са решили да се оплачат. Дори е последвала реакция. Някой е събрал куража да направи забележка на кърмеща жена…

Простете патоса и дълбокият ми емоционален потрес от това как кърменето се оказва възмутително, защото не е скрито на място, специално предназначено за това.

Притеснително е, че има и много жени, които осъждат този случай на кърмене. Скъпи дами, гърдите ви не са само обект на сексуални щения, излезте от тези рамки!

А ако един охранител и/или няколко посетители на мол не могат да издържат гледката на кърмеща жена, накъде наистина отива този свят? Къде са им топките на тези мъже?

Десетки изследвания доказват положителното влияние на кърменето върху умствените способности на детето, затова възниква логичният въпрос: А вас, господин охранител, майка ви кърмила ли ви е и изобщо имате ли представа как сте били заченати?

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама