Възпитаваме ли правилно децата си?


Възпитаваме ли правилно децата си?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Тези дни обществото беше разделено от една тема: това дали е правилно да кърмиш детето си в мол. Дали е полезно за него, дали е позволено от обществото и дали ни прави лоши родители.

Едни са на мнение, че това е най-първичното и човешко нещо и майките не трябва да се притесняват от това къде и кога го правят. Други са на мнение, че молът не е място за гледане на дете, камо ли за негово хранене и всекидневни нужди. Тези дебати ме наведоха на мисълта - възпитаваме ли правилно децата си в тези така напрегнати за всички нас дни?

Първото нещо за правилното израстване на детето е това да му изградим навици. Кога ляга, кога заспива, кога яде с кого си играе.

Сънят е от огромно значение за детето.

Специалистите твърдят, че до 5-годишна възраст едно дете трябва да има поне 14 часа сън. За новородените трябва е 16 часа. Едно дете няма как да си набави тези часове сън, без да му помогнат неговите родители. Няма такъв начин. За да е пълноценен един сън, той трябва да е на тихо място: без телевизор, шумове, телефони или лампи. Тогава как тези деца набавят тези часове, когато техните родители и най-вече майките им ги водят в някой търговски център, където прекарват часове в безкрайно обикаляне. Виждал съм ги, идват с количките още преди да е отворил мола, обикалят, редят се на опашки, подлагат себе си и своето дете на ужасното осветление, на шума, на мръсния въздух, лошото осветление и безкрайната върволица от хора.

Храненето също е от огромно значение.

Според майките, които дори организират протест в голям мол срещу това: позволено или забравено е да се кърми в мол, няма нищо нередно те да хранят децата си където пожелаят. Едно време нашите баби и майки не са ни кърмили и хранили по моловете, сигурно защото е нямало молове. Въпреки това може би майките са прави за себе си. Те прекарват голяма част от своето ежедневие в търговския център и е нормално и там да хранят децата си. Но дали това е здравословно за възпитанието на бъдещето поколение на България.

Децата вече не играят на площадките пред блока, не си играят в училищните дворове. Те се прибират у дома и веднага се залепват пред телевизора, таблета или смарт телефона. А самите им родители нищо не казват. Според една майка, която попитах наскоро, отговорът е следният: Ако не позволя на детето ми да използва таблета си, то тогава другите деца ще му се подиграват, защото всички останали имат таблети и ги ползват.

Явно правилното възпитание включва следните три неща: ранно посещение в търговски център, правене на всички обичайните неща именно в същия търговски център, и накрая - зариване с най-голяма техника, на която едно малко дете може да се наслади.

И дано този метод да е правилен, защото никой не знае дали нещата, които прави, са добре или зле за детето му. Всеки иска най-доброто за своето дете и е готов да плати каквато и да е цена, за да го постигне. Преди всичко обаче, трябва да научим детето си, че техниката не е най-важното нещо. Трябва да му разкажем, че една разходка сред природата е много по-забавна, отколкото безцелна обиколка в мола. И най-вече да го научим, че най-хубавите неща в живота не се купуват с пари.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама