Световна седмица на кърменето


Световна седмица на кърменето
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Преди 24 години правителствата на страните-членки на ООН формулират и поставят осем големи задачи пред света и ги наричат "Цели на хилядолетието за развитие“. Част от тях са свързани с намаляване на бедността, други с насърчаване на мира, трети с подобряване на здравеопазването, човешките права и устойчивата околна среда. 2015 година е набелязаният краен срок, когато ще се оцени напредъкът в разрешаването на всяка една от тях.

Майчиното и детското здраве са в основата на две от тези осем цели. Това е причината в годината на "обратното броене“ Световната седмица на кърменето (ССК) да постави фокус върху важността на закрилата, популяризирането и подкрепата за кърмене като ключов фактор за човешкото здраве, а също така да се опита да очертае проблемите и целите за периода след 2015 година и да ангажира вниманието на обществеността с тяхната значимост.

Все повече хора започват да разбират, че кърменето е здраве. Положителният му ефект върху организма на бебето и на майката е подкрепен от редица научни изследвания. В краткосрочен план липсата или недостатъчната продължителност на кърмене подлага децата на повишен риск от стомашно-чревни и ушни инфекции, а в дългосрочен, кърменето има пряка връзка с превенцията на затлъстяването и диабета, астмата и алергиите, сърдечно-съдовите и някои онкологични заболявания. За кърмещата или кърмилата майка съществува значително по-нисък риск от следродилна депресия, рак на гърдата или яйчниците и остеопороза.

От 1 до 7 август Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана в България благодарение на усилията на УНИЦЕФ, Национална асоциация "Подкрепа за кърмене“, Ла Лече Лига България, Алиансът на българските акушерки и Център за бъдещи родители и грижа за детето "Супермама“ и др.

В чест на ССК 2014 г. e организирана програма (научете повече тук) от събития из цялата страна: лекции и представяния, срещи с майки, отворени врати за консултиране, посещения в родилни отделения, хепънинги, изложби и др. По време на ССК можете да посетите някое от тях в градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Казанлък, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, София, Шумен и др.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама