Обичайте ги - и те имат чувства


Обичайте ги - и те имат чувства
Снимка: Thinkstock/Guliver

Винаги съм деляла хората на два вида – такива, които обичат животните и такива, които не ги обичат. Никога няма да разбера вторите!

Според мен човек се определя от това колко голямо е сърцето му и колко любов може да раздаде. Ако можеш да обичаш и да се грижиш за някой, било то едно малко коте, изоставено куче или друго животно, то ти си добър човек.

Още от малка обожавам животните. Винаги съм имала домашни любимци вкъщи и мога да кажа, че дните ми минаваха чудесно покрай тях.

Животните могат да направят живота ни много по-приятен и по-уютен, да ни дарят с незабравими мигове и хубави емоции. Освен това те винаги ще са до нас, като наш верен другар, няма да ни изоставят и никога няма да усетим самотата.

Има хора, които не могат да оценят колко всъщност са важни тези създания, не могат да осъзнаят тяхната любов, обич и преданост..

А всъщност разликата между хората и животните не е голяма.

Вярно, те не могат да говорят, но това е хубаво, защото няма как да ни обидят и излъжат. Те няма да ни се разкрещят в момент на гняв, нито да си опаковат багажа и да ни напуснат един ден, просто защото вече не им се живее с нас. Няма да ни наранят и винаги ще ни прощават!

За разлика от нас, които може да ги нараним както физически, така и емоционално. Точно така, защото животните също имат чувства!

Малко от нас се замислят върху това, но повишавайки тон на домашния си любимец, ние всъщност може да го нараним. Така че трябва да внимаваме как се държим и дори какво говорим на нашата котка или куче.

Не си мислете, че животните не тъгуват, когато не сте си у дома – те също чувстват самота.

Ето защо, преди да решите да си вземете домашен любимец, вие трябва да сте сигурни в себе си и в това, че ще го отгледате добре, защото да се грижите за живо същество и да му давате това, от което има нужда, не е шега работа!

Да си вземете животинче вкъщи е прекрасно и аз ви подкрепям с две ръце, но подходете изключително сериозно на тази стъпка. Независимо дали сте си избрали куче, коте, рибки, папагал, хамстер, зайче, всяко едно от тях ще има нужда от грижи и внимание.

Така че моят съвет е да си отгледате домашен любимец вкъщи, само при условие, че:

Ще обичате вашето животинче и ще се грижите добре за него

Давайте му вашата обич, така, както я отдавате на близките си хора. Никога не забравяйте да го храните, да му сменяте тоалетната, да му отделяте нужното внимание, дори да му говорите. Обичайте го и то ще ви отвърне със същото.

Ще го приемате като част от вашето семейство

Вашият домашен любимец е новият член на семейството, затова се отнасяйте с него точно като такъв. Давайте му топлината, която заслужава от вас, защото вие сте хората, които трябва да го направят, то е единствено във вашите ръце. Животното си има само вас и разчита на вашата грижа.

Няма да го наранявате

Никога, при никакви обстоятелства не бийте вашия домашен любимец. Може да му се скарате и да му обясните, че не е хубаво да прави бели, но не прилагайте насилие. Животните са много умни и разбират повече отколкото си мислите.

Не го наранявайте и с думи. То ще разбере и тях. Не го пренебрегвайте, не му обръщайте гръб, не го изоставяйте!

Домашните ни любимци притежават същите чувства като нас самите – обичат, страдат и се забавляват! Те могат да бъдат щастливи, но могат и да бъдат наранени.

Това зависи само от нас и от отношението ни към тях. Постарайте се да им докажете, колко са важни във вашия живот и как той няма да е същия без тях, защото наистина е така!

Ценете своите животинки, така както цените хората в живота си! И знайте също, че едно животно може да бъде много по-добър и верен другар от човека, а съм сигурна, че вие не искате да изгубите такъв приятел.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама