Мъже отново обуват токчета срещу насилието на жени


Мъже отново обуват токчета срещу насилието на жени

За трета поредна година у нас ще се проведе мартенската кампания „Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени. И през 2015 г. сред тях са и известни личности - музикантите от група Jeremy?, създателят на сайта „Изгубената България“ Пейо Колев, продуцентът и правозащитник Виктор Лилов.

Тази година „Извърви километър в нейните обувки“ ще се проведе на 8 март, от 14.00 часа, мястото е „Аптека“ (кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ в София). Осигурени са обувки за участниците, но е най-добре всеки, който може, да вземе назаем от приятелка чифт токчета. За да бъде шествието безопасно, в началото моделът Юлия Кулиш ще проведе кратък инструктаж за мъжете по ходене с високи дамски обувки.

Фондация „Ресурсен Център Билитис“, Български хелзинкски комитет и Информационното бюро на Европейския парламент отново канят мъжете да изразят ясно солидарността си с жените, преживели насилие, и да насочат вниманието на обществото към грозната статистика за големия брой жертви на домашно и сексуално насилие у нас.

Тази година посланието е свързано основно с мъжете – те трябва да бъдат съюзници на жените в борбата срещу домашното и сексуалното насилие, и ясно да покажат, че че не биха участвали в какъвто и да е акт на насилие срещу жени.

По случай Международния ден на жената Информационното бюро на Европейския парламент организира дискусия на тема „Има ли мъжки професии?“ от 10.00 до 12.30 ч. на 6 март в Дома на Европа. Събитието ще покаже примери на хора в „необичайни“ за двата пола професии, ще се говори за разликата в заплащането и мястото на жените в управленските бордове.

На 8 март, от 11 ч, малко преди шествието на мъжете с токчета, фондация „Билитис“, Българска асоциация на университетските жени, Съветът на жените бежанки в България, колективът Мулти Култи с подкрепата на Сдружение 365 (Free Sofia Tour) организират Феминистка разходка. Разходката тръгва от градината до Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски“ и ще посети места с историческо значение не само за феминистките, но и за усилията на куиър общността, жените мигранти и борбите на малцинствата. Разходката ще се провежда всяка неделя на месец март и април от 14.00 ч. със същата начална точка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама