Да помогнем на тийнейджъра да стане независим


Да помогнем на тийнейджъра да стане независим
Снимка: istock/Guliver

Изправен срещу все по-големите си отговорности, неудържимия стремеж да стане независим и много по-голямото влияние от външния свят (особено от връстниците си), вашият тийнейджър не може вече да разчита толкова много на вас за помощ. А и вие не можете да очаквате, че детето ще приема тази помощ в такива размери, толкова често или пък в толкова много области на живота си, колкото би ви се искало.

Юношите са тикани напред от силен стремеж да търсят нов житейски опит, да навлизат в по-интензивни социални и емоционални връзки и – за добро или лошо – искат да поемат нови рискове. Макар наистина да е повод за притеснения, това търсене на независимост дава на тийнейджърите ежедневни възможности да използват своите изпълнителски умения. А на вас дава шанса да им помогнете да усъвършенстват тези умения. Но ако целта ви е юношата да си създаде изпълнителски умения и да стане независим, то вашата родителска роля трябва да е доста по-различна от досегашната. Отсега нататък задачата ви ще бъде не да „карате влака“, а по-скоро да се возите до машиниста и да се опитвате да му помагате. Оттук нататък резултати ще се постигат с преговори, компромиси и позитивна комуникация. Вашата работа ще бъде да насърчавате юношата сам да си поставя цели и да ги постига – и да предлагате помощ.

Книгата "Умни, но разсеяни тийнейджъри" ви помага да намирате начини да помогнете на поотрасналия тийнейджър, без да влизате в безкрайни битки – по начин, който юношата да приеме помощта и все пак да не изгуби усещането, че сам определя посоката на живота си. В този процес не забравяйте винаги да си припомняте, че и вие, и тийнейджърът искате едно и също: той да стане независим и успешно да се справя сам в живота.

Вашата задача е да подготвите детето си за следващия важен житейски преход, който му предстои: от гимназия към университет и/или започване на работа като важна стъпка към своята независимост.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама