Българчетата стоят най-много пред телевизора и компютъра


Българчетата стоят най-много пред телевизора и компютъра
Снимка: iStock/Guliver

"Важно да се предприеме профилактика на затлъстяването още в ранна детска възраст, когато се формира броят на мастните клетки и се определят хранителните навици“. Това каза днес доц. д-р Светослав Ханджиев (Председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и изпълнителен член на борда на Европейската академия на науките по хранене) по време на пресконференция на тема „Наднорменото тегло и затлъстяването - глобален медицински и социален проблем“.

По време на събитието доц. д-р Ханджиев съобщи последните световни данни по отношение на затлъстяването и физическата активност: "В България само 21% от възрастното население се занимава с физическа активност. При лицата между 11-17-годишна възраст данните сочат, че 74,1% се занимават със спорт. В световен мащаб тези цифри за 2014 г. са съответно 23,3% и 80,7% – при децата. Превенцията на детското затлъстяване е най-ефективна в ранна детска възраст.“

Според последните данни, които специалистът представи, българските деца са на първо място в статистиката по стоене пред телевизора или компютъра. Седмично те прекарват по 25,7 часа, което е около 3-4 часа дневно. "Необходими са информационни кампании, насочени към родителите, учителите и децата по отношение на формирането на хранителните навици и ползите от спорта. Такава информираност не може да се постигне с въвеждане на данъци, а с информационни кампании в училищата“, заяви специалистът.

"Физическата неактивност причинява повече смъртност от тютюнопушенето. Тя е фактор за множество клинични състояния – затлъстяване, диабет тип 2, депресия, болки в опорно-двигателната система,“ – каза по време на събитието Ласка Ненова, мениджър на инициативите Now We Move и Move Week за Европа.

"Хората, които спортуват в България, най-често са от големите градове и с по-висок доход. Затова инициативите, които се организират с подкрепата на бизнеса успяват да дадат достъп до спорт и на хората от по-малки населени места. Образователните институции са основен фактор за информиране на населението за ползите от движението, а когато хората са информирани, стават и много по-мотивирани,“ допълни още тя.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама