10 добри причини да се прегръщаме


10 добри причини да се прегръщаме
Снимка: iStock/Guliver

Оказва се, че прегръщането не само ни кара да се чувстваме добре, но има много положителни ефекти върху ума и тялото ни. Този феномен отдавна е изучаван и доказан от специалистите. Днес ще ви припомним защо точно е добре по-често да прегръщате.

Прегръщането засилва имунната ни система

Прегръдките, които траят 20 секунди или повече, имат терапевтичен ефект, който положително се отразява на нашето тяло и ни помага да се борим с болести.

Кара ни по-малко да мислим за храна, за да останем във форма

Прегръдките изразяват подкрепа и съпричастност. Това ни кара да се чувстваме обичани и ни помага да потиснем желанието да запълним емоционалната празнота с вкусна, но нездравословна храна.

Забавя процеса на стареене

Намалявайки нивата на стрес и борбата с възпалителните процеси, прегръщането кара естествените механизми на стареене в тялото ни да се забавят.

Помага ни да останем пъргави и увеличава нашата жизненост

Прегръщането подобрява нашето настроение и ни помага да презаредим батериите си за забързаното ежедневие.

Помага ни да преодолеем трудни моменти

Заредени с положителна енергия, нашите тела и умове със сигурност могат да преодолеят всички трудности и ще намерят начин да се справят и с най-тежките ситуации.

Кара ни да се чувстваме по-щастливи

Прегръдките карат телата ни да активират хормона на щастието окситоцин, който ни изпълва с чувство на радост и помага да се засили емоционалната връзка между партньори или членове на семейството.

Помага ни да се борим с депресията

Прегръщането не само намалява синтеза на хормона на стреса кортизол, но също така увеличава отделянето на серотинин, който се свързва с доброто настроение и чувството на щастие. Всичко това служи като успокоение на нервната ни система и подобрява като цяло емоционалното ни състояние.

Има успокояващ ефект върху нервната ни система

Прегръщането има успокояващо влияние едновременно върху нашето сърце и нервна система.

Подобрява нашето самочувствие

Прегръщането ни кара да се чувствате сигурни. Да сме по-малко податливи на страхове и несигурности. Тази реакция е част от нашите инстинкти - помага ни на подсъзнателно ниво, осигурявайки ни подкрепа в тежки житейски моменти.

Помага ни да изразим неща, които не могат да бъдат описани с думи

Прегръщането е универсален начин да изразите грижа, любов и подкрепа на хората, които обичате, независимо какъв език говорите.

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама