Винтидж запознанствата са на мода


Винтидж запознанствата са на мода
Снимка: iStock/Guliver

Дали защото сме пренаситени от идеи и впечатления и търсим нов извор на вдъхновение, или защото днешните времена са по-малко свързани със стабилна ценностна система, в последните години интересът към ретро темата се появи в много аспекти от живота ни.

В модата минахме за кратко през понятието „лъмбърсексуалност” и от него остана само популярността на мъжките бради. Но за разлика от автентичните бради тип „стар дърводелец”, модерните мъжки бради днес са оформени, добре поддържани и пригладени посредством специални козметични продукти. Ретро външният вид на мъжете се допълва и от обичайните очила с тъмни рогови рамки.

При дамите положението, както обикновено, е малко по-интересно. Наред с танците, на които ще обърнем специално внимание по-нататък, нараства популярността на модата от средата на миналия век – високите талии, крещящо червено червило, плътна очна линия, ярките десени и ретро кройки. В София вече съществуват места, които се занимават специално с изработката на винтидж дамски тоалети и те се радват на все по-голяма популярност.

Суинг танците по друг начин изразяват носталгията по миналото, която е на мода днес. Само в София школите по различни стилове са няколко и се радват на висока посещаемост. Върхът на сладоледа са суинг партитата (говорим за танци), в които хората подскачат по двойки с удобните си обувки и умело се премятат един през друг.

Щом заговорихме за партита, логично е да обърнем внимание и на пазара на напитките. Където и да живеете, каквото и да е предпочитаното ви питие, не може да не сте усетили навлизането на пазара на поне една-две „ретро” напитки, които твърдят, че носят буквално вкуса на миналото. Дали това е така, оставяме на вас да прецените.

До тук говорихме по-скоро за носталгията по миналото в световен план. Ако решим да обърнем фокуса към родните винтидж увлечения, те са плътно свързани със социалистическото минало. Дали под формата на носталгични Facebook страници, показващи бит и ежедневие от онова време, или като колекциониране на соц табели с лозунги например, много хора се вдъхновяват от този период. Любопитно е, че интерес към ретро и винтидж стила проявяват не толкова хората, които са живели през социализма, а днешните 20-30 годишни, които нямат спомени от тази епоха. Миналото винаги има някак примамващ привкус. Свързването с него вероятно запълва емоционална празнина в душите ни.

В последните няколко години на територията на страната дори отвориха врати заведения, обвързани конкретно със соц тематиката, например „Ракия ракета бар”, а напоследък попадаме на тийзъри и за предстоящото откриване на Бар Соца.

Ретро, соц, винтидж, носталгия...а защо не и запознанства на живо като от едно време? За втори път на 12 май ще се проведе и Соц парти, което ще запознава необвързани. Мястото на събитието е клуб „Грамофон”. Организаторите от Club R ще връзват червена или синя връзка на всеки дошъл, а участниците ще търсят повод за запознанства чрез думи-талисмани от соц лексиката като например „бригадир“ търси „бригадирка“. Аниматорите на партито ще се превъплътят в ролята на отрядни ръководители, които ще направляват младежката вечеринка, забавленията и запознанствата. Всичко това ще се случва на фона на вечната музика на Сигнал, Диана Експрес, Братя Аргирови, Тоника, Щурците и други популярни изпълнители от тези години. От време на време против уроки ще звучат и съвременни комерсиални хитове Ако това събитие те заинтригува, разбери повече и се запиши ТУК.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама