Диета според вкуса


Диета според вкуса
Снимка: iStock/Guliver

Много диети за отслабване носят зашеметяващи заглавия - с цел да привлекат вниманието на хората, желаещи да свалят излишните килограми. Но част от тях всъщност не предлагат нищо повече от добре познатите и доскучали мерки в борбата с наднорменото тегло: елиминиране на отделни храни или хранителни групи, ограничаване на калориите и „хитри“ съвети как да излъжете тялото си, че не сте гладни.

За разлика от тях диетата според вкуса (Flavor Point Diet) предлага нов, по-добър подход за отслабване, твърди нейният автор д-р Дейвид Катц - експерт в областта на храненето към престижния университет в Йейл, САЩ. Разработеният от него хранителен режим се базира, по собствените му думи, на правилен контрол върху апетита и по-бързо засищане с помощта на определени хранителни вкусове.

Диетата гарантира консумация на апетитни храни и представя един иновационен план, който има за цел да научи човек как ефективно да потиска своя глад и да подпомогне процеса на отслабване.

Диетата според вкуса е първият хранителен режим за отслабване, който използва науката за вкусовете и тяхното влияние върху апетита. Според автора й, смесването на много подправки и вкусове като сладко, солено или кисело стимулира центъра на апетита в мозъка и води до преяждане. Съответно по-малкото вкусови групи в едно хранене улесняват мозъка и стомаха да достигнат по-бързо до точката на засищане.

Какво може да се яде

За да разберат концепцията на режима, отслабващите трябва да преминат през няколко фази и по този начин да се адаптират към новия начин за избор на храни.

Първите два етапа са образователни и са необходими, за да могат хората да подредят и организират вкусовете в своите хранения.

През първата фаза, която трае 4 седмици, отслабващите консумират храни в съответствие с характерните за деня вкусове.

- Седмица 1: стафиди / грозде, ананас, червена боровинка, лимон, праскова, портокал, ябълка.

- Седмица 2: домат, морков, гъби, лук, тиква, спанак, камби.

- Седмица 3: ябълка, домат, бадем, мащерка, орех, сусам, босилек.

- Седмица 4: спанак, портокал, мента, лимон, пекан, копър, червена боровинка.

Детайлно меню съпътства всеки ден, заедно с рецепти и анализ на хранителните вещества. Например за деня, посветен на спанака, се препоръчва следното меню:

- Закуска: Спанак, омлет с фета и пълнозърнеста препречена филийка.

- Втора закуска: Солени бисквити и кофичка спанак с кисело мляко или бейби моркови.

- Обяд: Спанак и салата с пуешко.

- Вечеря: Паста със спаначен сос маринара, зелена салата и за десерт - плодова салата от безкостилкови плодове като боровинки, ягоди, малина и др.

Всеки ден трябва да включва около 1500 калории, а за желаещите да отслабнат по-бързо е подготвено алтернативно меню - с 1300 калории.

След три седмици придържане към режима има награда – вече се включва един ден на изкушения – всяка седмица, с кокос и шоколад.

Втората фаза от диетата според вкуса продължава две седмици и включва по-голямо разнообразие от вкусове. Въпреки това всяко хранене запазва един основен вкус. Например закуската може да бъде с вкус на праскова, обядът - на спанак, а вечерята – на къри.

Последната фаза е с неограничено времетраене и може да се превърне в постоянна, поне така се надява авторът на диетата според вкуса. През този етап съветът е да се четат много внимателно етикетите на храните и да предпочитат суровите, непреработени храни, избягвайки тези с високо съдържание на фруктозен сироп, транс мазнини или много и различни съставки.

Как работи диетата според вкуса

Принципът на диетата е прост: Ограничете броя на вкусовете в едно хранене и ще постигнете добри резултати в отслабването. Твърде голямото разнообразие от аромати и вкусове стимулира апетита и води до неосъзнато преяждане, твърди автора на диетата.

За да обясни нагледно концепцията си той дава следния пример: Ако пред вас стои купа с бадеми, ще изядете една шепа и ще спрете. Ако обаче тези бадеми са подсолени и подсладени, смесвайки сладко със солено, може дори да опразните купата.

Спазвайки диетата според вкуса, човек може пак да се наслаждава на разнообразие от храни, стига те да имат подобни вкусови качества. Това правило не ограничава избора, а дава възможност за хармонично и здравословно хранене, смятат поддръжниците на диетата.

Ако стриктно следвате препоръките й, може да отслабнете с 9 кг за шест седмици.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама